Sajam knjiga manjinskog izdavaštva

U Vukovarskoj Gradskoj biblioteci 19. oktobra održan je Prvi Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina na kojem se predstavila i srpska zajednica.

Prvi Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina

Savez Rusina Republike Hrvatske i Veće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, uz podršku Koordinacije Veća nacionalnih manjina organizovali su prvo sajamsko okupljanje predstavnika nacionalnih manjina koji su u okviru manifestacije „Mesec hrvatske knjige 2019“ u Gradskoj biblioteci Vukovar predstavili svoja štampana izdanja. Predsednica Saveza Rusina Dubravka Rašljanin rekla je da je ideja za održavanje ovakvog sajma došla spontano sa ciljem da knjige i časopisi budu predstavljeni, ali istovremeno da izdavaštvo poveže pripadnike nacionalnih manjina te da se njihova dela približe i većinskom narodu.

– Često sam kao predsednica Saveza Rusina dobijala na poklon knjigu, ili časopis i čitajući ih zapitala sam se zašto se ne bi nacionalne manjine, bar jedan dan u godini, okupile i predstavile sve ono što pišu i izdaju i, u krajnjem slučaju, da predstave široj zajednici ona izdanja koja su njima najbitnija. Nadam se da će ova manifestacija prerasti u tradiciju jer su učesnici danas ovde predstavili ono čime se bave, o čemu pišu, šta izdaju i koji su njihovi budući planovi. Većina izdavaštva finansirana je sredstvima Saveta za nacionalne manjine i u tom smislu mogu reći da nam država Hrvatska daje mogućnosti i da treba pametno da ih koristimo. Nadam se da će i ostale županije prihvatiti ovu ideju i organizovati ovakve sajmove,jer mišljenja sam da lepa reč, napisana u bilo kojem obliku i na bilo kom jeziku i pismu može doprineti samo zajedništvu, može spajati, a ne razdvajati ljude – zaključila je predsednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin.

U Vukovarsko-sremskoj županiji postoji pet Veća i tri predstavnika nacionalnih manjina, a na prvom sajmu ovog tipa predstavili su se, osim rusinskog, i Veća nemačke, mađarske, slovačke i srpske nacionalne manjine.

– Srpska zajednica se danas predstavila sa jednim, mogu reći manjim brojem štampanih izdanja, jer u okviru naše zajednice postoji veliki fundus izdatih knjiga. Dela na srpskom jeziku i pismu veoma su značajna za Srbe u Hrvatskoj i posebno u našoj županiji, s obzirom na sva dešavanja i ono što se desilo na sednici Gradskog veća. Sajam je stoga veoma dobra ideja i mi sa velikim zadovoljstvom na njemu učestvujemo. Najveći izdavač, što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj je Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, ali moram istaći i Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće. Kada pričamo o izdavaštvu, sem knjiga, moram pomenuti i naše novine, a to su „Novosti“ koje izdaje SNV i list Zajedničkog veća opština „Izvor“ – rekao je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

„Vrlo je važno da dopremo i do šire publike, kako većinskog naroda tako i ostalih nacionalnih manjina“

Na prvom Sajmu knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije među delima na srpskom jeziku i pismu predstavljena su i ona gde se kao izdavači potpisuju Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar iz Vukovara.

Prvi Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina
Svetislav Mikerević i Nebojša Vidović.

– Što se tiče izdavaštva Zajedničkog veća opština i Srpskog kulturnog centra predstavili smo sve ono što je do sada urađeno i moram istaći da se planira još mnogo više. Prvenstveno se radi o projektima koje smo realizovali preko Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, a to su „Prikupljanje nematerijalne kulturne baštine“ i „Svedoci vremena“. Do sada su izašla dva svezka, a u pripremi je treći. Srpski kulturni centar je do sada izdao knjige „Borovo – Sumrak jednog svitanja“ Slavka Bubala i „Srpski istočnici“ autora Borivoja Čalića, Nebojše Kuzmanovića i Srđana Sekulića. Moramo naglasiti da je srpska nacionalna manjina najveća i najbrojnija nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, a sa druge strane i najmlađa, jer smo do 1990. godine bili konstitutivan narod. Nije dobro da ostanemo samo u okvirima naše zajednice. Vrlo je važno da dopremo i do šire publike, kako većinskog naroda tako i ostalih nacionalnih manjina, zato bi bilo dobro kada bi naša izdanja bila zastupljena u ostalim bibliotekama i na nekim drugim mestima – rekao je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina održan je pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Gradske biblioteke Vukovar.

– Dužnost nam je negovati multikulturalnost, tako da naša biblioteka posebnu brigu vodi o zastupljenosti štampanih dela na jeziku i pismu svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Ovaj prvi sajam od velike je važnosti jer upravo tu sve nacionalne manjine koje žive u gradu Vukovaru i našoj županiji dobijaju primereno mesto i priliku za razmenu informacija i plasiranje štampane reči. Znamo kakvo je stanje izdavaštva u Hrvatskoj i upravo izdavaštvo nacionalnih manjina može doprineti izgradnji kvalitetnijeg fonda – rekla je direktorka Gradske biblioteke Vukovar Jelena Miškić i dodala da je zastupljenost knjiga na srpskom jeziku i pismu u vukovarskoj biblioteci oko 15 odsto.

Miškić je pozvala sve izdavače da doprinesu izgradnji fonda knjiga posebno onoga na jeziku i pismu nacionalnih manjina.