Sastanak predstavnika VS županije i Vlade Vojvodine

U cilju nastavka saradnje na prekograničnim projektima u Vinkovcima je održan sastanak Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije i Fonda Evropski poslovi Vlade AP Vojvodine.

Srbi Hr 18.10.2022.
sastanak Razvojna agencija Vukovarsko-sremske županije

Predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije i Fonda Evropski poslovi Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine sastali su se 14. oktobra u Vinkovcima gde su razgovarali o zajedničkim projektima na kojima se trenutno radi, a raspravljano je i o idejama za nove projekte. Kako je na sastanku zaključeno novi oblici saradnje će se kreirati prema iskazanom interesu institucija, organizacija i udruženja sa područja delovanja ovih razvojnih institucija.

- Uskoro nas očekuje usvajanje prekograničnog programa između Srbije i Hrvatske pod nazivom Interreg IPA, a mi se pripremamo upravo za te pozive koji će doći krajem ove godine prema najavama koje imamo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Želja nam je da krenemo na vreme i prikupili smo na području Vukovarsko-sremske županije neke ideje na temu zdravstva, socijale, turizma i kulture. Danas smo razgovarali sa već uhodanim partnerima i prijateljima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju i od njih ćemo tražiti da nam pomognu naći partnere sa one strane, a mi ćemo njima isto to pomoći sa ove naše strane. Želimo da pripremimo što kvalitetnije projekte za potrebe koje imamo na terenu i da ih finansiramo besplatnim sredstvima koje nam stoje na raspolaganju – rekla je nakon sastanka direktorka Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije Zrinka Čobanković.

Iz ove institucije ističu da učestvuju u prekograničnim projektima još od 2007. godine, a u ime Fonda Evropski poslovi sastanku je prisustvovala zamenica direktora Ivana Đurica koja je naglasila da su raniji značajni zajednički projekti bili iz oblasti vanrednih situacija, turizma i zdravlja, a da se za predstojeći period planira fokus takođe na zdravlje. Radnom sastanku je prisustvovao i zamenik župana iz reda pripadnika srpskog naroda Srđan Jeremić.

Na sastanku je razgovarano i o projektu Dunav nas spaja koji realizuju nacionalne manjine sa obe strane ove reke. Nakon niza sastanaka na ovu temu, prema rečima direktorke Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije, nedavno je odlučeno i da se krene u realizaciju izgradnje dva prostora gde će manjine izložiti svoju kulturu i tradiciju, a koji bi bili i prostori za okupljanja te dolaske turista.