SDSS-u sva tri mandata srpske zajednice u Saboru

Uz ubedljivu pobedu HDZ-a, juče su održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj. SDSS osvojio sva tri mandata srpske zajednice.

Nikola Milojević 06.07.2020.
SDSS konferencija

U Hrvatskoj su juče održani parlamentarni izbori, a ubedljivu pobedu na njima ostvario je HDZ koji će u narednom sazivu Sabora imati 66 zastupnika. Težak poraz doživela je koalicija Restart okupljena oko SDP-a sa 41 mandatom te se zbog ovog rezultata šef SDP-a Davor Bernardić povukao sa pozicije.

Treći po rezultatu bio je Domovinski pokret Miroslava Škore pa će krajnju desnicu u Saboru predstavljati 16 zastupnika dok je Most osvojio osam mandata. Levičarska platforma Možemo osvojila je sedam mandata dok je tri mandata dobila i koalicija Stranka sa imenom i prezimenom-Pametno-Fokus. U Sabor će još i HNS i Reformisti koji su osvojili po jedan mandat.

Manjine izabrale iste predstavnike kao i pre četiri godine

U 12. izbornoj jedinici svoj glas su davali pripadnici nacionalnih manjina, a izabrano je osam zastupnika koji su bili u Saboru i u prošlom sazivu. Srpsku nacionalnu manjinu predstavljaće kandidati Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Pupovac je osvojio 10.372 glasa, Jeckov 8.375, a Milošević 7.712 glasova. Kandidate je imao i Demokratski savez Srba, ali je Srđan Milaković ostao na 2.010 glasova, Siniša Ljubojević na 1.196, a Jovica Radmanović na 1.178.

Italijansku nacionalnu manjinu će u Saboru ponovo predstavljati Furio Radin koji je na listi ove nacionalne manjine bio i jedini kandidat. Radin je ovim izborom postao najdugovečniji saborski zastupnik s obzirom na to da je u ovu insituciju prvi put izabran još davne 1992. godine.

Austrijsku, nemačku, bugarsku, romsku, rumunsku, rusinku, tursku, ukrajinsku, vlašku i ukrajinsku zajednicu u Saboru će predstavljati Veljko Kajtazi. Vladimir Bilek i dalje ostaje predstavnik češke i slovačke zajednice u Saboru, dok će Ermina Lekaj Prljaskaj ponovo biti ispred albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske te makedonske nacionalne manjine. Mađarsku zajednicu će ponovo zastupati Robert Jankovics.

Tagovi