Svetosavske proslave u Kninu

Dan kada Spska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, obeležen je širom Dalmacije u svečarskom duhu.

Vaska Radulović 28.01.2020.
Sveti Sava Knin naslovna

Praznik Svetoga Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, obeležen je širom Eparhije dalmatinske, u svim hramovima i manastirima, svečano kao i prethodnih godina. Nakon svečanih liturgija u crkvama, u svakoj parohiji Eparhije, deca su recitovala svetosavske pesme, a potom su im, svima, uručeni simbolični poklon paketići.

U organizaciji SKD „Prosvjeta“ pododbora Kistanje, u domu kulture upriličena je svetosavska priredba. Svoj doprinos proslavi dali su KUD “Bukovica“, izvodeći splet igara i pesama ovoga kraja, kao i hor učenika Bogoslovije Sveta tri Jerarha iz manastira Krka, zajedno sa svojim profesorima.

U gradu Kninu, u organizaciji Eparhije dalmatinske i kninskog pododbora „Prosvjete“, tradicionalno je održana svečana svetosavska akademija koja je i ove godine ujedinila sav srpski narod širom Dalmacije, sabravši na jednom mestu veliki broj pripadnika zajednice, poštovalaca lika i dela Svetoga Save. Svoje poštovanje i zahvalnost ovom svetitelju, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, u ime celog srpskog roda izrazila su deca pevajući njemu u čast i govoreći o Savinom životu i podvizima.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovala su deca kluba "Dalmatinsko Kosovo", KUD-a "Bukovica" iz Kistanja, hor dece polaznika pravoslavne veronauke iz Knina, te deca iz Benkovca i Obrovca koja su, uz pomoć svojih veroučitelja, za ovu priliku pripremila prigodne recitacije. Poseban, svečani ton ovom događaju, kao i svake godine, horskim pojanjem dali su učenici Bogoslovije "Sveta tri Jerarha".

Povodom praznika, koji se u srpskom narodu obeležava i kao školska i dečja slava, na skademiji je besedio Episkop dalmatinski Nikodim.

Sveti Sava Knin

- Draga braćo i sestre, vekovi su zaista prohujali otkako je Sveti Sava otišao na Svetu Goru, prezreo je carske dvore, lagodan život i napustio sve i to samo iz jednog jedinog razloga – da bi zadobio Hrista, da bi postao kaluđer i upodobio se svim svetima, kao što se i mi danas trudimo da sledimo Hrista. Kada je crkva odlučila da ga postavi za prvog arhiepiskopa srpskog, on se vratio nazad u Srbiju gde je organizovao crkvu i postao onaj koji nam je kroz svoj život i podvig zacrtao šta bismo i mi kao pravoslavni hrišćani trebali da budemo.

Sala studentskog doma "Fra Lujo Marun" u Kninu, ponovo je bila premala da primi sve pristigle goste među kojima su bili i saborski zastupnik i predsednik SNV-a Boris Milošević, zamenica župana Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, gradonačelnik Knina Marko Jelić, te načelnici, zamenici načelnika i ostali predstavnici lokalnih vlasti opština Biskupija, Kistanje i Ervenik.

Sva deca su, nakon Akademije, dobila slatke paketiće i dečije crkvene kalendare koje je, za ovu priliku, za njih pripremila Eparhija dalmatinska.

Poklon i blagoslov manastira Hilandar

Dan uoči Svetosavske akademije, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu, preko dve stotine kninskih đaka dobilo je poklon paketiće koje je za njih, i ove godine, donirao manastir Hilandar. Uz blagoslov igumana Hilandara arhimandrita Metodija, darove deci podelili su državni sekretar Ministarstva Vlade Republike Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, donator i predsednik oganizacije „Ujedinjena Srbija“ Valentin Popović i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković.

- Manastir Hilandar brine, moli se i čuva sve Srbe ma gde oni živeli. Ovo je samo jedan znak pažnje i poštovanja deci koja žive na ovim prostorima, da znaju da mislimo na njih, i želja igumana da im prenesemo blagoslov Bogorodice Trojeručice. Mi svake godine organizujemo najveći pravoslavni kamp u Evropi, koji okuplja na stotine dece iz svih krajeva Hrvatske, Srbije, sa Kosova i Metohije, kroz koji su i deca odavde imala priliku da budu naši gosti i upoznaju neke krajeve u Srbiji. Od ove godine odlučili smo da u susret Svetom Savi obiđemo svu tu decu u sredinama u kojima ona žive, da ih uveselimo i obećamo da ćemo se nastaviti družiti kroz naš kamp i u narednom periodu - rekao je Stojković.

Knin Hilandar

Predsednik međuvladinog Mešovitog odbora koji se bavi položajem pripadnika manjina, u ovom slučaju Srba u Hrvatskoj, Ivan Bošnjak istakao je kako Srbija misli na sve svoje sunarodnike, a darivanje dece je samo buđenje svesti kod najmlađih da su pripadnici naroda koji ima dugu i bogatu kulturu i tradiciju tradiciju a čiji je simbol Sveti Sava.

- Prijatno nas je iznenadio broj dece koju smo ovde videli, ali i ono što ovdašnje sveštenstvo i njihovi roditelji rade sa njima, kako ih uče i vaspitavaju, kako neguju svoj jezik, pismo, kulturu i tradiciju. Potrudićemo se da i tokom cele godine koja je pred nama budemo što više prisutni na ovim područjima, ali i da omogućimo ovim učenicima i njihovim roditeljima da posete i druge krajeve gde Srbi žive, prvenstveno Beograd, ali druge krajeve njihove matice - obećao je Bošnjak.