Traktorom iščupali antifašistički spomenik u Komletincima

Dvojica meštana Komletinaca osumnjičena su da su 13. aprila traktorom iščupali spomenik iz vremena Drugog svetskog rata.

Nikola Milojević 16.04.2021.
komletinci spomenik slika za portal

Nekoliko meštana Komletinaca okupilo se 13. aprila u centru sela i traktorom iščupala spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata. O događaju je istog dana javnost izvestila Policijska uprava Vukovarsko-sremska objavivši fotografiju na kojoj se odmah moglo videti kako su porušeni spomenici zavezani sajlama koje su počiniocima poslužile za vezanje spomenika prilikom čupanja traktorom i uništavanja. Policija je sutradan javila kako je pronašla dva osumnjičena, a reč je o muškarcima od 54 i 29 godina iz Komletinaca.

- Osumnjičenici su poljoprivrednim traktorom s odgovarajućim alatom srušili spomen ploče nakon čega su napustili mesto događaja, no policija je interventno pronašla počinioce. Policija će uz odštetni zahtev grada Otoka podneti odgovarajuću kaznenu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu – saopštili su iz PU Vukovarsko-sremske.

Snimali i navijali

Istog dana su se i na jutjub kanalu pod imenom Vinkulja pojavila dva snimka na kojima se može videti kako su vandali sve snimali sa dva mobilna telefona. Dok su dvojica meštana rušila spomenik traktorom, ostatak okupljenih je snimao i navijao uz povike „Ajmo ćetnici dole“, „Rušenje srboćetničkog spomenika“, „J..m im majku ćetnićku, Cikijev Rus je odradio posao“ itd.

Sve se desilo na datum kada se obeležava 76. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja ovog kraja od fašističke okupacije. Proboj Sremskog fronta počeo je 12. aprila kada su oslobođeni Vukovar i Tovarnik dok su okolna sela oslobođena upravo 13. aprila. Komletinci su selo koje pripada Gradu Otoku u čijoj se neposrednoj blizini i nalaze.

Ovaj vandalski čin osudila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Ovakvi primeri mržnje i nasilja koji su postali svakodnevnica najbolje govore koliko smo daleko od tolerantnog i normalnog društva. Reviziju istorije nećemo prihvatiti nikad. Fašizacija društva neće nas uplašiti i dalje ćemo biti posvećeni miru i razvoju i radićemo na uspostavljanju boljeg društva za sve građane. Ovim putem pohvaljujem brzu reakciju policije što je važno da se pošalje jasna poruka da ovakvi vandalski činovi neće proći nekažnjeno – rekla je Jeckov, a prenose Večernje novosti.