U Borovu ocenjivali kvalitet domaće kobasice

Lovačko društvo i Opština Borovo 16. februara organizovali su Drugu borovsku kobasicijadu na kojoj je učestvovalo 35 takmičara.

Kobasicijada Borovo 2020

U Sremu su veoma popularne manifestacije koje se vezuju za tradicionalna jela. Proizvodnja mesnih prerađevina nekada se obavljala u svakom domaćinstvu, a izrada kobasica je nešto bez čega nije mogla da završi ni jedna svinjokolja. Postoje večite dileme i prepirke koji je domaći proizvod svinjokolje najbolji. Nekome su bolji čvarci, drugima slanina ili kulen, a u Borovu je to, bar što se Lovačkog društva tiče, kobasica te su u čast ovoj deliciji osmislili i manifestaciju nazvanu Kobasicijada. Ovu najmlađu manifestaciju koja je dobila i takmičarski karakter zajedno organizuju Opština Borovo i Lovačko društvo.

– Ovo je treća kobasicijada, ali druga koja ima takmičarski karakter i vidimo napredak odnosno sve više učesnika i takmičara. Za obradu smo pripremili dve polutke, od kojih tokom dana pravimo kobasice, topimo mast i pečemo meso koje će se služiti tokom manifestacije. U zabavnom delu imamo i takmičenje u brzom jedenju kobasice, što je novina u odnosu na prethodne kobasicijade. U takmičarskom delu žiri će oceniti uzorke kobasica, odnosno njihov kvalitet koji će biti nagrađeni peharima za prva tri mesta – rekao je potpredsednik Lovačkog društva Borovo Milenko Vukosavlјević.

Oni koji su želeli da provere kvalitet svog proizvoda imali su mogućnost da to prepuste stručnom žiriju u Borovu koji je uzorke ocenjivao na osnovu dugogodišnjeg iskustva i prema utvrđenim parametrima, a u  njegovom sastavu su mesari i pre svega gurmani.

– Članovi žirija se iskusni mesari koji su godinama u poslu i bave se proizvodnjom kobasica. Kod ocenjivanja gledamo izgled kobasice, boju i naravno ukus. Kvalitet kobasica teško je oceniti i čini mi se da će u odnosu na prošlu godinu posao biti još teži jer ima više uzoraka, a i kvalitetniji su. Kod nas u Borovu tradicionalno je da se rade svinjokolje zato je i ova manifestacija tako prihvaćena, ljudi su zadovoljni tako da očekujemo da svake godine odziv bude sve veći i da kvalitet kobasica raste – izjavio je član žirija Mile Mitić.

Kobasicijada Borovo 2020

Najbolju kobasicu ove godine napravio je Dejan Perović iz Borova, drugo mesto osvojio je Ljubomir Plećaš iz Jagodnjaka, a treće Branislav Vukotić iz Borova. Na Kobasicijadi je ove godine učestvovalo 35 takmičara, istovremeno okupio se i veliki broj gostiju iz okolnih mesta. Iako je jedna od najmlađih ova gastronomska manifestacija prerasta u prepoznatljivo februarsko dešavanje koje osim takmičenja promoviše i lokalne proizvođače.

– Ovo je manifestacija koja je po svom duhu i prirodi stara, ali u opštini Borovo ona se održava tek drugi put. Nismo da sada imali priliku da privučemo ljude i zainteresujemo ih za ovakav vid takmičenja, ali uz pomoć Lovačkog društva Borovo i Opštine ova je manifestacija na pravom putu i postaje ono što je i bio cilj. Imamo 35 prijavljenih takmičara, a sve ostalo je prateći deo. OPG-ovi su izložili svoje proizvode, domaću hranu i piće. Svi posetioci imaju priliku da dođu i probaju hranu i piće i družiti se po ovom lepom, netipičnom februarskom danu – rekao je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Uzgoj svinja i svinjokolje bile su sastavni deo života na selu, ali danas ih je sve manje. Ekonomska neisplativost, novi zakoni Evropske unije i savremeni način života nagrizaju staru tradiciju spravljanja mesnih prerađevina, ali ljubav prema domaćim proizvodima ipak još uvek prednost daje vlastitoj proizvodnji, bar što se Borovčana tiče.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije

Komentariši