U centru Zagreba fizički napadnuti Milorad Pupovac i Boris Milošević

U petak oko 14 časova na zagrebačkoj tržnici Dolac napadnuti su Milorad Pupovac i Boris Milošević, saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke.

Nikola Milojević 28.09.2018.
napadnuti Milorad Pupovac i Boris Milošević SNV

Napad na saborske zastupnike srpske zajednice Milorada Pupovca i Borisa Miloševića dogodio se ispred bistroa ‘Amfora’ u blizini Trga Bana Josipa Jelačića nakon završetka današnje saborske sednice, a Milorad Pupovac pogođen je hranom – saopštilo je Srpsko narodno vijeće.

U jednom trenutku Milorad Pupovac je osetio udarac u desnu stranu tela, od vrata do zapešća desne ruke, te u trenutku kad se okrenuo video da je pogođen sa većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovom mantilu, a neki su se odbili od Pupovčevog vrata i rasuli po tlu. Prema jačini i preciznosti udarca, Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega s jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti bistroa, prenose Novosti.

- Ovo nije prvi ni verbalni niti fizički nasrtaj na predsednika SDSS-a i SNV-a, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih saradnika. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi ne sadrži samo bezobzirnost, već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih. Po tome kako je izveden, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Milorada Pupovca i njegovog kolege Borisa Miloševića, predsednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru - navodi se u saopštenju SNV-a.

Zagrebačka policija potvrdila je portalu Indeks kako je upoznata sa slučajem, kako utvrđuje okolnosti napada i traži napadača.

Iz SNV-a poručuju da s obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vreme, a posebno proteklih nedelja protiv Pupovca i SDSS-a, ovaj napad ne treba nikoga da iznenađuje.

- Ta je kampanja takva da podstiče ljude ne samo na mržnju, već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja - zaključuje se u saopštenju.

Brojne osude

Ovaj napad osudile su brojne organizacije i pojedinici već istog dana, a među prvima i Antifašistička liga Hrvatske zajedno sa Dokomentom – Centrom za suočavanje sa prošlošću odakle izražavaju žaljenje zbog napada i ističu kako to pokazuje šta može napraviti huškačka propaganda kojoj su već duže vreme izloženi manjinski zastupnici.

- Medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduje atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici… Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine besu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to pre svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koje ne govore radikalno desnim diskursom – stoji u saopštenju Antifašističke lige.

I premijer Andrej Plenković je rekao kako očekuje od policije da će pronaći napadača, a osude su uputili i iz političkih partija IDS, HNS, Glas, HSS, SDP. O napadu se oglasio i predsedsnik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da mu je žao, ali i dodao da neće dolevati ulje na vatru zbog loših odnosa Srba i Hrvata.