U Kućancima obeležen dan upokojenja patrijarha Pavla

Svečanu arhijerejsku liturgiju predvodili su episkop slavonski Jovan i episkop budimski Lukijan sa sveštenstvom.

dan upokojenja patrijarha pavla Kućanci

Episkopija Pakračko-slavonska je za pravoslavce svojevrsni sveti region u kojoj mesto Kućanci u Opštini Magadenovac zauzimaju posebno važno mesto. Tako je i ove godine 15. novembra u ovom mestu koje je i rodno selo patrijarha Pavla, obeležen dan upokojenja 44. i jednog od najcenjenijih patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Svečanu arhijerejsku liturgiju predvodili su episkop slavonski Jovan i episkop budimski Lukijan sa sveštenstvom, a liturgiju je pratilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor“ iz Vukovara.

Celokupnu parohiju, koja broji 560 domova sa oko 1.500 vernika, opslužuje mladi paroh Dragan Gaćeša, a otkada je na čelu eparhije pakračko-slavonske episkop Jovan stvari su krenule nabolje jer se parohija obnavlja i duhovno i fizički pa su mnogi hramovi dobili obnovljeni izgled kakav i dolikuje mestu za koje su mnogi pravoslavni vernici iznimno vezani.

Da su Kućanci sveto mesto za pravoslavce govori i podatak da je baš u tom mestu prilikom posvećenja hrama obeležen jubilej 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Pored mnogobrojnih vernika danu upokojenja patrijarha Pavla prisustvovali su zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, zamenik župana Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović, predsednik VSNM Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić i drugi uzvanici iz političkog i javnog života.