Udruženje žena Jelica obeležilo godinu dana postojanja

Prvi rođendan Udruženja žena Jelica iz Vukovara proslavljen je 2. oktobra u uz prisustvo velikog broja gostiju i saradnika koji su od samog osnivanja podržali i pomogli rad ovog udruženja.

Jadranka Jaćimović 05.10.2021.
Udruženje žena Jelica

Ovo udruženje je osnovano pre godinu dana sa ciljem da okupi žene iz Vukovara te da kroz razne aktivnosti osnaži njihov položaj u zajednici. Nakon godinu dana ovo udruženje broji 17 članica koje se redovno okupljaju i aktivno provode svoje slobodno vreme.

- Cilj nam je da uz lepo druženje i radimo nešto korisno, tako uglavnom izrađujemo kopiramo vez i ručne radove kakve su u prošlim vremenima izrađivale naše majke i bake i koji predstavljaju deo tradicije našeg naroda sa ovog prostora. Osim toga bavimo se i nekim modernijim tehnikama kao što su dekupaž i izrada cveća od papira. Želimo da okupimo što veći broj žena iz Vukovara i da se družimo, za sada se sastajemo jednom nedeljno. Planovi su nam usmereni na uvećanje broja članica i to onih mlađih žena. Veoma dobru saradnju imamo sa KUD-om Sloga čije članice izrađuju ručne radove i nadamo se da će i one da nam se uskoro pridruže – rekla je predsednica Udruženja žena Verica Jeremić Kresojević.

Iako je pandemija koronavirusa znatno otežala rad i realizaciju prvih aktivnosti planova za budućnost ne nedostaje.

- Imamo jako dobru saradnju sa udruženjima iz Srbije i Republike Srpske i nadamo se da ćemo uskoro moći realizovati putovanja i druženja sa našim prijateljima što nam  je u prošlom periodu onemogućila pandemija koronavirusa. Osim u inostranstvo naravno da planiramo putovanja i unutar Hrvatske tako da bi uskoro posetili Kolo srpskih sestara u Belom Manastiru da nas malo one upute u rad i usmere u daljem delovanju. Sve naše aktivnosti i planove za budućnost podržavaju i pomažu SDSS Vukovar i Zajedničko veće opština kojima se iskreno zahvaljujem na podršci- ističe predsednica Jeremić Kresojević.

Naziv udruženja čuva uspomenu na Jelicu Paić

Svojim imenom ovo udruženja neguje sećanje i odaje počast preminuloj Jelici Paić iz Vukovara koja je svojim životom i delovanjem dala primer žene borca i pokretača brojnih aktivnosti unutar srpske zajednice u Vukovaru.

- Bila je to žena koja je osnovala udruženje, okupila i pokrenula mnoge žene, a zatim na veliku žalost preminula. Kada smo razmatrali ideju o osnivanju udruženja žena a inicijator svega, bio je zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, predloženo je da ponesemo ime Jelica. Taj predlog je prihvaćen sa velikim zadovoljstvom i sada nas krasi to prelepo ime- objašnjava Verica.

Prvu godinu rada u mnogome su ograničile epidemiološke mere, ali uprkos tome uspešno su realizovane sve one aktivnosti koje je ova nepovoljna situacija dozvoljavala. Na proslavi prvog rođendana ponosno su na izložbenom štandu predstavljeni ručni radovi članica. Podršku radu ovom mladom udruženju svojim su prisustvom dale brojne žene koje sa istim ciljem deluju u okolnim mestima, tako je prva godišnjica postojanja proslavljena u društvu članica udruženja žena iz Negoslavaca, Dalјa, KUD-a Sloge, udruženja penzionera iz Negoslavaca, Borova, Bobote, Vere, Bršadina i Pačetina te gostiju iz Dvorova iz Republike Srpske i Sremske Mitrovice iz Srbije. Međusobna saradnja ovih organizacija smatra se veoma značajnom i neophodnom pre svega radi jačanja i unapređenje rada udruženja te sveukupnog društvenog delovanja žena. Proslava prvog rođendana Udruženja žena Jelica protekla je veoma veseloj atmosferi, uz bogatu trpezu i muziku koja je celo veče uveseljavala prisutne. Gostima su se obratili saborska zastupnica Dragana Jeckov i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji su istakli značaj rada kako samog udruženja tako i svake žene koja je aktivni član zajednice u kojoj živi. Godinu dana postojanja Udruženja Jelica obeleženo je uz prisustvo predstavnika društvenog i političkog života Srba, među uzvanicima bili su zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar, zamenik župana Vukovarsko – sremske županije Srđan Jeremić, načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov i sekretar ZVO-a Vinko Lazić.