Vukovarska škola „Nikola Andrić“ konačno ide u obnovu!

Poslednjeg dana pred odlazak saborskih zastupnika na godišnji odmor Hrvatski sabor izglasao je izmene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama koje su u Osnovnoj školi „Nikola Andrić“ u Vukovaru čekali s nestrpljenjem.

oš nikola andrić vukovar
Osnovna škola Nikola Andrić u Vukovaru još uvek nije obnovljena

Izmena zakona donesena je 13. jula, a pored definisanog načina donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu obrazovanja, novi Zakon omogućio je državi da obnavlja škole što ranije nije bio slučaj. Na taj način napokon će se moći koristiti 15 miliona kuna koje su ranije osigurane u državnom budžetu za obnovu ove škole.

Kada će napokon krenuti obnavljanje ove škole još uvek je teško reći ili prognozirati jer još uvek ne postoji konkretan datum početka radova, ali su iz resornog ministarstva ranije najavljivali da će, po prolasku saborske procedure, obnova započeti do kraja ove godine. Za mišljenje smo pitali i direktorku ove škole Josipu Kotromanović Sauku koja se nada da su ovim poslednjim zakonskim rešenjima napokon stvorene pretpostavke da se obnovi jedina neobnovljena škola u Vukovaru u kojoj su deca prethodnih godina nastavu pohađala u katastrofalnim uslovima.

– Verujem da je to sada to, iako od ministarstva nismo dobili nikakav službeni dokument. Verujem da ćemo to vrlo brzo dobiti i da ćemo s obnovom krenuti iduće školske godine. Nadam se da će sve to doći što pre, jer novci su bili osigurani, a sada je stigao i taj zakonski okvir kako da nam se ti novci proslede. Očekujem da će ministarstvo sada preduzimati sve potrebne korake kao što je raspisvivanje konkursa za izvođača radova. Projektnu dokumentaciju imamo sređenu i sada samo čekamo da krene ta fizička obnova i ne moram vam ni pričati koliko nam to znači – kaže direktorka Kotromanović Sauka.

Od jeseni privremeno u OŠ „Antun Bauer“

OŠ „Nikola Andrić“ u vukovarskom naselju Sajmište trenutno broji 228 učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu. Dok bude trajala dugo očekivana obnova nastava će biti organizovana u obližnjoj školi „Antun Bauer“.

– Dobili smo saglasnost osnivača da se od iduće školske godine cela škola preseljava u OŠ „Antuna Bauera“. Svi ćemo biti smešteni u jednu smenu već od prvog dana iduće školske godine. Tamo ćemo biti u prostoru koji možda nije adekvatan da dve škole izvode nastavu pa se zato nadamo da će obnova naše škole trajati što kraće i da će sve biti završeno u roku od jedne školske godine – ističe direktorka.

Učenici ove škole postizali su ranijih godina odlične rezultate na županijskim i državnim prvenstvima iz programiranja, elektronike, automatike, građevinarstva i radiokomunikacija, a pre dve godine imali su i državnog prvaka u elektronici. U školske klupe naredne školske godine sešće 28 prvaka, a sigurno da se i među njima krije puno mladih talenata koji će jednom, kada škola bude obnovljena, lakše pokazati svoj potencijal u uslovima kakva sva deca i zaslužuju.