Iz Vukovarsko–sremske županije 4.500 potpisa za bolja manjinska prava

Prethodnih meseci na području Evropske unije trajala je akcija prikupljanja potpisa u okviru inicijative "Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Evropi". Potpise su u Hrvatskoj prikupljale gotvo sve srpske organizacije, od manjinskih veća do SNV-a, ZVO-a, SDSS-a, Prosvjete i Privrednika.

minority safe pack

Nosilac akcije u Republici Hrvatskoj bilo je Srpsko narodno veće iz Zagreba, a potpise za bolja manjinska prava su na području Vukovarsko sremske županije prikupljali aktivisti Zajedničkog veća opština i županijskog manjinskog veća srpske nacionalne manjine. Samo u Vukovarsko-sremskoj županiji u proteklih mesec dana bilo je više od 4.500 ljudi koji su dali svoj potpis ovoj međunarodnoj inicijativi.

Uspešan završetak akcije i sakupljeni potpisi obeleženi su 30. marta u prostorijama ZVO-a druženjem predstavnika srpske zajednice i aktivista koji su ih prikupljali.

– U nekoj raspodeli na nivou Hrvatske od nas se očekivalo otprilike dve hiljade glasova, a mi smo uspeli i puno više od toga i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su učestvovali i potpisali ovu inicijativu koja je od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu. Nadam se da smo napravili dobro delo i da će to dugoročno značiti da se srpska zajednica u Republici Hrvatskoj oseća stabilnije i bolje, kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine VS županije Svetislav Mikerević.

Na prigodnom koktelu povodom uspešno provedene akcije okupljenim aktivistima su se obratili i saborska zastupnica Dragana Jeckov i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić. Predstavnici srpske zajednice izrazili su i ovom prilikom nadu da će ova akcija otvoriti rasprave o svim manjinskim pitanjima na višem nivou.

– Ova inicijativa želi da na nivou Evropske unije apostrofira neke probleme manjinskih zajednica koji žive na tom prostoru pre svega kada je reč o jezičnoj raznolikosti i očuvanju nacionalnih identiteta. To su problemi sa kojima se i srpska zajednica u Hrvatskoj susreće čitav niz godina. Činjenica je da imamo relativno dobre zakone kada je u pitanju manjinska problematika, ali je problem njihova realizacija i opstrukcija i mi ne možemo reći da smo zadovoljni primenom pojedinih zakona. Ovo je prilika da zajednički sa drugim manjinama u EU iniciramo raspravu u samom Evropskom Parlamentu o svemu ovome, kako bismo ojačali svoj položaj kroz podršku drugih manjina i na taj način se izborili za sva prava koja nam zakonski pripadaju, smatra Srđan Jeremić.

Akcija uspela i na nivou Evrope

S obzirom na broj stanovnika u Hrvatskoj je bilo potrebno prikupiti deset hiljada potpisa od planiranih milion, a Srbi iz Vukovarsko-sremske županije na ovaj su način dali svoj veliki doprinos inicijativi.

plakati minority safe pack manjinska prava

Sekretar manjinskog veća VS županije Dušan Latas navodi da je u akciji koja je na ovom području trajala mesec dana učestvovalo tridesetak, mahom mlađih ljudi, koji su po selima i gradovima prikupljali potpise.

– Drago mi je što smo, pored ovih prikupljenih potpisa, u Vukovarsko-sremskoj županiji izgradili jednu novu infrastrukturu koja će nam pomoći u nekim budućim akcijama. Potpisi sada idu u Evropu i nakon unošenja u sistem oni će biti uništeni zbog zaštite podataka, govori Dušan Latas.

Ovu manjinsku inicijativu pokrenula je Federalistička unija evropskih narodnih grupa (FUEN), manjinska krovna organizacija s devedesetak članica u evropskim zemljama koja se bavi zaštitom i promocijom identiteta jezika, kulture, prava i tradicije etničkih grupa i nacionalnih manjina. Organizatori su po završetku akcije na svojoj stranici saopštili da su sakupili tačno 1.215.879 potpisa za raznolikost širom Evrope.