Ko o čemu, Penava o velikosrbima

Dan uoči 21. godišnjice mirne reintegracije koja se obeležava 15. januara, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o, kako je rekao, „kontinuiranoj prisutnosti velikosrpske politike u Republici Hrvatskoj“.

Nikola Milojević 15.01.2019.
Ivan Penava

Ivan Penava je u svom izlaganju u vukovarskoj gradskoj većnici rekao da je Vukovar „epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije“. Za ovu priliku Penava je spremio i kratku kompjutersku prezentaciju na kojoj je prikazao primere od 2013. do 2018. godine koji, po njegovim rečima, to potvrđuju.

On je tražeći velikosrbe spomenuo i lidere dve srpske stranke Milorada Pupovca i Srđana Milakovića za koje je rekao da je upitno koliki im je legitimet da predstavljaju srpsku zajednicu i indirektno prozvao njih i njihove glasače za širenje velikosrpske politike.

- U Hrvatskoj postoje grupe koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem. Ta politika ima svoj legalitet na području Republike Hrvatske, ali s obzirom na broj glasača koje ima, pitanje je da li ima legitimet – rekao je Penava predstavivši broj glasova koje su dobili Milaković i Pupovac.

On je spomenuo i podršku koju su, prema Penavinim rečima, imali uhapšeni za ratne zločine iz Trpinje te ocenio da ne može biti slučajnost što ih je Milorad Pupovac posetio u zatvoru. On je Miloradu Pupovcu nakon toga zamerio što je, prilikom dolaska u Vukovar bacio venac i u Dunav, a nije se poklonio „samo žrtvama velikosrpske agresije na grad, što je čista provokacija“.

Okupljenim novinarima Ivan Penava pokazivao je i slike sa privatnih Fejsbuk profila osoba koje su imale ćirilične natpise na kojima je pisalo Vukovar, a još jednom je pokazao i fotografiju iz Trpinje koja je snimljena letos, a na kojoj se vide grafiti na kojima piše „JNA“ uz crvenu zvezdu petokraku. Sem toga, pokazao je i fotografiju od 6. januara ove godine iz Borova naselja na kojoj je neko u snegu napisao četiri ocila. Za kraj je spremio i jedan video s finalne utakmice vukovarskog fudbalskog kupa od prošle godine na kojem se vidi kako na stadionu Vuteksa učenici Srednje tehničke škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku sede na tribini za vreme izvođenja hrvatske himne. Sve su to, prema Ivanu Penavi, dokazi koji predstavljaju „epicentar kontinuriane velikosrpske puzajuće agresije“ i da je ključno „prepoznati, prokazati i suprotstaviti se takvom ponašanju“.

Zašto Penava osuđuje samo Srbe?

Na pitanje novinara misli li da napusti HDZ, s obzirom da konstantno napada koalicionog partnera svoje stranke na državnom nivou, odnosno SDSS, Penava nije hteo direktno da odgovori i rekao je da ga to pitaju nekom drugom prilikom. Novinari naše redakcije skrenuli su gradonačelniku Vukovara pažnju da već drugi put u javnosti koristi fotografiju iz Trpinje sa grafitima na kući mentalno bolesne osobe i upitali ga zašto ne reaguje na ustaške grafite po gradu te ustaške povike na utakmicama kao što sada reaguje na četiri ocila u snegu i sedenje Srba za vreme intoniranja himne. Penava je odgovorio kako ne zna da se radi o mentalno bolesnoj osobi te kako bi, da je znao, osudio svaki govor mržnje u gradu.

Nakon što je dva puta naglasio kako je nedopustivo da Milorad Pupovac posećuje osuđene za ratne zločine iz Trpinje, pitali smo Ivana Penavu i kako komentariše činjenicu da je Tomislav Merčep, takođe osuđeni ratni zločinac, dočekan za Dan grada 2015. godine sa svim počastima i koliko takvi činovi doprinose miru i tekovinama mirne reintegracije na koje se Penava pozvao na početku svog izlaganja. On je odgovorio da je Tomislav Merčep bio gost pre nego što je imao pravosnažnu presudu, a rekao je i da, ako se ne vara, da nije grad bio organizator tog skupa već neka od braniteljskih udruga iako je to ustvari bilo na sam dan grada.

Plenković: „Nije Penava zadužen za politiku HDZ-a“

Istog dana novinari su pitali i premijera Andreja Plenkovića šta misli o Penavinim izjavama, na šta je premijer odgovorio da će razgovarati s vukovarskim gradonačelnikom istaknuvši kako Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. Plenković je rekao i da se politika HDZ-a temelji na svim postignućima procesa mirne reintegracije i suživota, posebno između hrvatskog naroda i srpske manjine na tom području.

I predsednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić ogradio se na neki način od Penavinih izjava te izjavio kako dobro sarađuju sa SDSS-om, kao i da ne razmišljaju o raskidanju koalicije sa tom strankom.

- Dobro sarađujemo sa SDSS-om i dobro je da manjinci, nezavisno od toga koja je Vlada, budu sastavni deo većine kako bi se provodili projekti koji idu ka zaštiti njihovih prava te realizaciji projekata u onim područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina – rekao je Bačić.