Manjine ušle u Vladu – Boris Milošević potpredsednik

Na današnjoj sednici predsedništva SDSS-a odlučeno je da će potpredsednik Vlade biti Boris Milošević, u dva mandata pomoćnik ministra uprave, a u prošlom sazivu Sabora predsednik Kluba zastupnika SDSS-a.

Nikola Milojević 13.07.2020.
Boris Milošević predsednik SNV-a

Nakon prošlonedeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj bilo je očigledno da će novi/stari mandatar za sastavljanje Vlade biti HDZ-ov Andrej Plenković. On je sam odmah izjavio da će Vladu sastavljati zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina i Predragom Štromarom iz HNS-a i Radimirom Čačićem iz Reformista. To znači i da će koalicija imati ukupno 76 ruku u Saboru što je dovoljno za natpolovičnu većinu neophodinu za izglasavanje zakona.

Nakon prvobitnog  sastanka predstavnika nacionalnih manjina sa Pelnkovićem u četvrtak nakon izbora na kojem je saopšteno da će manjine dobiti člana Vlade na poziciji potpredsednika za društvene delatnosti i ljudska prava, danas je potvrđeno da će ta osoba biti SDSS-ov Boris Milošević.

To automatski znači da će u Sabor njegova zamenica Anja Šimpraga koja je trenutno na poziciji zamenice župana Šibensko-kninske županije iz redova pripadnika srpskog naroda. O potpredsedniku Vlade odlučilo je predsedništvo SDSS-a nakon što je sličnu odluku doneo i Klub zastupnika nacionalnih manjina. Druga kandidatkinja za tu poziciju bila je profesorka Pravnog fakulteta u Zagrebu Snježana Vasiljević.

-  S jedne strane je bila Snježana Vasiljević koja je sigurno dobra kandidatkinja, a s druge Milošević koji je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsednik Kluba SDSS-a u prošlom sazivu Sabora. Opredeljenje klubova je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čoveku koji ima više političkog iskustva, koji ima veću težinu u političkom životu, koji ima izabran mandat i poverenje onih koji su ga birali. To ne umanjuje spremnost profesorke Vasiljević da pomogne ovoj vladi i srpskoj zajednici kojoj i sama pripada – rekao je Milorad Pupovac medijima nakon sednice predsedništva i dodao da je predlog imenovanja Borisa Miloševića usagalašen i sa budućim mandatarom Andrejom Plenkovićem.

INTERVJU Boris Milošević: „Sve srpske organizacije moramo još bolje da povežemo“

INTERVJU Boris Milošević: „Nismo zadovoljni dinamikom kojom se naši zahtevi ostvaruju“