Napad na Draganu Jeckov u Saboru zbog srpskog jezika

U Hrvatskom Saboru u raspravi o Istanbulskoj konvenciji, zastupnik HRAST–a Hrvoje Zekanović napao je poslanicu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Draganu Jeckov zbog srpskog jezika i preporučio joj da se potrudi da malo govori hrvatski i da uplati neki kurs.

Nikola Milojević 11.04.2018.
dragana jeckov sabor sdsss

U žustroj raspravi oko ratifikacije Istanbulske konvencije Hrvoju Zekanoviću iz HRAST-a odgovorila je saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je Zekanovića pitala šta misli o tome da su ovu konvenciju već ratifikovale brojne zemlje EU koje je potom pobrojala. Zastupnik je nakon toga Draganu Jeckov napao zbog srpskog jezika.

- Upozorio sam kolegu Mrsića da koristi srpski jezik, upozoravam i vas. Pokušajte, potrudite se malo govoriti hrvatski, uplatite sebi neki tečaj. U Hrvatskom saboru se govori na hrvatskom jeziku - rekao je on.

 - Kada bi kolega Kajtazi počeo govoriti romski ili kolege iz IDS počele govoriti italijanski, teško bi se razumeli. Pokušajte, da se možemo razumeti, no hard filing (eng. nemojte se ljutiti), bila je prilika, pa sam vas upozorio - rekao je Zekanović, na što su odmah odgovorili neki saborski zastupnici.

Milorad Pupovac kratko je replicirao Zekanoviću da se on potrudi govoriti hrvatski kako bi ga razumeli kao ljudi jer to što on govori daleko je od hrvatskog standarda.

Ovo nije prvi put da saborsku zastupnicu Draganu Jeckov napadaju zbog načina na koji se izražava u Saboru nakon što su je desničarski mediji i udruženja tokom oktobra i novembra prošle godine optuživali da time krši Ustav.