Nova generacija vukovarskih mališana ispraćena u školske klupe

Završnom svečanošću, održanom 31. maja u Hrvatskom domu u Vukovaru, Dečji vrtić „Vukovar 2“ oprostio se od svojih 40 mališana.

Jadranka Jaćimović 05.06.2019.
Dečji vrtić „Vukovar 2“

U prisustvu velikog broja roditelјa, baka i deka, ali i predstavnika društvenog, političkog i verskog života Srba vukovarskog kraj deca su pokazala deo onoga što su naučila i uspešno savladala.

- Ispraćamo 39 dece iz redovnih programa i 6 iz kraćeg programa predškole. Svi oni ove jeseni kreću u prvi razred. Kao i svake godine svečano se opraštaju od svojih vaspitačica i vrtića i pokazaće samo jedan mali deo onoga što su ovde naučili - izjavila je direktorka vrtića Marina Latinović.

Ove pedagoške godine vrtić „Vukovar 2“ pohađao je nešto veći broj dece u odnosu na prethodne godine, tako da je broj od 186 dece ono čime je rukovodstvo vrtića zadovolјno.

- Mi smo u Vukovaru jedini vrtić koji provodi program na srpskom jeziku i pismu, što znači da deca sve aktivnosti realizuju na maternjem jeziku. To smatramo veoma važnim, jer treba da nauče svoj jezik, ali naravno dva sata dnevno uče i službeni jezik države u kojoj žive. Imamo dobru saradnju sa matičnom državom gde nam podršku daje i Zajedničko veće opština koje nam organizuje put predškolaca u Beograd. Najvila bih i to da deca za sedam dana odlaze na koloniju Dečijeg prijatelјstva u Bijelјini. Reč je o manifestaciji na kojoj se vrtići iz susednih država jednom godišnje sastaju i druže se, kroz razne radionice, priredbe i boravak u prirodi što je svakako lepo iskustvo pre odlaska u školu - navodi Latinović.

Spremni za školske zadatke

Završna svečanost u Hrvatskom domu bila je lepa, šarolika i maštovita. Deca su zadivila spontanošću i lakoćom kojom su odradila i zahtevnije koreografije i muzičke nastupe.

Dečji vrtić „Vukovar 2“

- Ovo je jako uspešna generacija, još uvek su razigrani, ali trudili smo se i mi i njihovi roditelјi da kada krenu u školu to sve prođe jako dobro. Kroz igru smo učili sve ono što je predviđeno planom i programom. Bilo je puno muzike, plesa i igre i mislim da su sva deca spremna za školu što je pokazao i predupis i upis u prvi razred. Najviše smo radili na razvoju motorike i sve to kroz igru, jer tako im je najzanimlјivije i najmaštovitije, što se na kraju i pokaže kao najbolјi način. Tako smo i mi uspešno prošli kroz osnovni program. Završna svečanost pripremlјena je u saradnji sa vaspitačima iz Borova naselјa, zajednički smo sve to osmislili i imali zajedničke generalne probe. Treme ima malo i kod nas i kod dece, ali to je sve normalno - priča vaspitačica u Dečijem vrtiću „Vukovar 2“ Ljubica Hinić.

Predškolsko vaspitanje na srpskom jeziku i pismu u Vukovaru se  provodi u dva objekta Dečjeg vrtića „Vukovar 2“ odnosno vrtića „Radost“ u Vukovaru i „Borovo“ u Borovu naselјu u kojima je pedagoške 2018/2019 godine bilo 186 korisnika, od kojih će u septembru njih 40 sesti u školske klupe.