Pupovac u Vukovaru: „Pokazujemo poštovanje žrtvama bezumlja i mržnje“

Delegacija Srpskog narodnog vijeća i drugih srpskih udruženja posetila je danas Vukovar gde je polaganjem venaca odana počast svim stradalima u ovom gradu 1991. godine.

Nikola Milojević 17.11.2019.
Pupovac u Vukovaru naslovna

U Vukovar je danas stigla delegacija SNV-a koju su činili predsednik Boris Milošević i predsednik Saveta SNV-a Milorad Pupovac, a sa njima je bila i predsednica srpskog Udruženja nestalih „Protiv zaborava“ Marica Šeatović, kao i predsednici srpskih manjinskih veća Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije.

Oni su najpre kod Veslačkog kluba Vukovar položili venac u Dunav i time odali počast srpskim civilnim žrtvama za koje je ovo bilo jedno od mesta stratišta pre i za vreme tromesečne opsade grada 1991. godine.

Pupovac u Vukovaru Dunav

Delegacija se zatim uputila na Ovčaru gde je nedaleko od Spomen doma kod spomenika ubijenim hrvatskim žrtvama u tišini položen venac i odana počast. S obzirom na to da se u Vukovaru sutra obeležava Dan sećanja, na Ovčari je već danas bilo puno posetilaca od kojih su pojedinci neprimereno dobacivali uvrede delegaciji, a najaviše Miloradu Pupovcu.

Pupovac u Vukovaru Ovčara

Svoju posetu Vukovaru delegacija je potom završila u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja u centru grada gde ih je dočekao episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim zajedno sa sveštenstvom vukovarskih parohija. Milošević, Pupovac i Šeatović su ovde zapalili sveće za pokoj duše nevino stradalima pre 28 godina.

Pupovac u Vukovaru episkop Heruvim

- Danas nisam došao ovde da slušam da me neko proziva niti sam došao da nekoga prozivam, nego da zajedno sa ovim ljudima koji su se sa nama okupili, pokažem ono što je najvažnije, a to je poštovanje prema žrtvama bezumlja i mržnje te da kažem da te žrtve ne smeju biti motiv za obnavljanje bezumlja i mržnje, kao što se neretko događa – rekao je Milorad Pupovac okupljenim novinarima ispred Crkve svetog Nikolaja.

Pupovac u Vukovaru Ovčara 2

Novinare je zanimalo da li je Pupovac spreman na dijalog sa gradonačelnikom Ivanom Penavom koji je više puta prozivao državne institucije zbog nekažnjavanja ratnih zločina.

- To nije ni moj posao ni gradonačelnika Penave, već drugih državnih institucija čiju nezavisnost moramo štiti. Svako od nas može reći ono što eventualno zna da pomogne tim institucijama da urade taj posao. Svako od nas može imati očekivanja od tih institucija da brže i efikasnije rade taj posao, ali ne može raditi taj posao umesto njih. Ni mi Srbi ne možemo zameniti ni policiju ni pravosuđe kada su po sredi stradali Srbi u ovom gradu, a za koje do sada niko nije odgovarao. U tom smislu sa gradonačelnikom Penavom i sa drugima u politici mogu voditi dijalog o tome kako da stvorimo pretpostavke da državne institucije što je moguće bolje rade. Posebno možemo voditi dijalog o tome kako da pomognemo da se između Hrvatske i Srbije uspostavi dijalog o sudbini nestalih i stradalih i o tome kako da se obnovi zaustavljena saradnja dve države u procesuiranju ratnih zločina – istakao je Pupovac.