Srbi u Slavonskom Brodu od sada i politički organizovani

Nakon što je pre godinu dana osnovan ogranak Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, u Slavonskom Brodu organizovana je sada i gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke.

U Slavonskom Brodu je 5. novembra osnovana gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke. Na osnivačkoj Skupštini izabran je predsednik Zoran Ratković, potpredsednica Ivanka Sudarević, kao i ostala stranačka tela. Slavonskobrodska organizacija je 101. ogranak SDSS-a na nivou Republike Hrvatske što je kao poseban značaj istakao i predsednik ove stranke Milorad Pupovac.

– Političko predstavljanje ne može bez političkog organizovanja, a ono ne može bez lokalnih organizacija. Mnogi su to pokušali u Hrvatskoj u proteklih 15 godina pa su teško opstali ili su nestali. To je teško i onima koji su veliki ako iz nekog razloga zaborave na organizovanje, na to da se šire i da se reformišu. Zato je vrlo značajno za nas što smo ovde u Slavonskom Brodu napravili ne veliku, ali prisutnu organizaciju. Sledeći korak je da se formira županijska organizacija. To će obogatiti ovaj grad, županiju i biće prilog jačanju građanstva Srba u ovoj županiji, ali istovremeno prilog obogaćivanju političke kulture, političke tolerancije i progresivnog, naprednog političkog života u gradu i županiji – izjavio je Pupovac koji je tokom Skupštine svečano uručio i prve članske karte te podsetio da su politički predstavnici oni koji moraju da grade, kako vlastiti tako i ugled stranke i svog naroda.

– Ugled je važan svima, svim političkim akterima jer to danas u politici nije jednostavno. Svet obično misli, a mnogi u politici tome daju i argumente, da je bavljenje politikom bezugledan posao. To posebno vredi za Srbe u Hrvatskoj, za jednu zajednicu koja je prošla kroz teška iskustva zajedno sa svojim sugrađanima pripadnicima većinskog naroda, u jednom ratu kojeg da se nas pitalo ne bi bilo. U kojem su uzrokovana mnoga stradanja i na strani većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda. To se može popravljati samo časnim poslom, delovanjem i građenjem ugleda. Od ovoga posla neće se stvarati moć druge vrste osim one koja se temelji na poštenom pristupu i ugledu koju predstavnici razvijaju – istakao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Jeckov: „Za razliku od drugih mi se širimo i okupljamo Srbe u Hrvatskoj“

SDSS Slavonski Brod tekst

Čestitke i maksimalnu podršku u radu koleginicama i kolegama u najnovijem stranačkom ogranku uputila je i potpredsednica stranke i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Verujemo da nastajanje 101 organizacija SDSS ima poseban značaj. Posebno zato što se osniva gradska organizacija SDSS-a, što znači da se širimo da dobijamo još jednu županijsku organizaciju. Dugotrajnost i kontinuitet političkog delovanja sigurno da su rezultat naše brojnosti i zastupljenosti na području cele Republike Hrvatske. Za razliku od drugih mi se širimo, razvijamo, napredujemo i okupljamo Srbe u Hrvatskoj. Ova je stranka ozbiljan politički akter više od 24 godine, jedna manjinska stranka, koja ima vrlo zavidnu infrastrukturu što je pokazala i na zadnjim, kako lokalnim, tako i dopunskim izborima – istakla je Dragana Jeckov.

U godinu dana osnovane dve značajne organizacije Srba

Novim ogrankom u Slavonskom Brodu, stvoreni su uslovi za osnivanje županijske organizacije SDSS-a Brodsko-posavske županije koja će ujedno biti i 14. županijska organizacija. Izabrani predsednik slavonskobrodskog SDSS-a istakao je da do nedavno u ovom gradu nije bilo srpskih organizacija te da je napokon stvorena mogućnost političkog delovanja Srba. Novi ogranak SDSS-a u Slavonskom Brodu prvog dana svog osnivanja broji 24 člana.

– Do pre godinu dana u Slavonskom Brodu nije bilo ni SKD Prosvjete ni političke organizacije Srba, a evo u godinu dana osnovali smo 51. pododbor Prosvjete i 101. ogranak SDSS-a. Kako nismo imali stranku naši lјudi bi se obično vezali ili uz SDP ili HDZ, međutim sad imamo stranku i cilј nam je da privučemo što više mladih lјudi. Na tome već radimo i verujem da ćemo biti veoma uspešni u svom radu i delovanju – izjavio je predsednik gradske organizacije SDSS-a Slavonski Brod Zoran Ratković.

Rkman: „SDSS dao bitan doprinos procesu mirne reintegracije“

Osnivačkom sednicom predsedavao je predsednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman koji je prisutnima prezentovao kratki istorijat stranke. Dočarao je tom prilikom atmosferu tokom njenog osnivanja u periodu mirne reintegracije, te govorio o današnjoj ulozi i snazi SDSS-a na političkoj sceni.

– Sunarodnjaci van krajnjeg istoka Hrvatske, pogotovo oni u urbanim hrvatskim sredinama, malo znaju o vremenu nastanka stranke marta 1997. i kasnijih turbulentnih meseci i godina. O vremenu kada je grupa ljudi na čelu sa dr Vojislavom Stanimirovićem, poučena iskustvima dotadašnjih, po Srbe loših politika, iskazala spremnost da nekim novim putem, smatrajući politiku veštinom mogućega, povede srpsku zajednicu. U tim turbulentnim vremenima odlučili su stati na čelo naroda, da se spreče egzodusi i da se taj prostor na miran i civilizovan način reintegriše u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Bilo je tada teško predvoditi jednu političku ideju kada ne možete ni naslutiti krajnji ishod. Zahvaljujući spremnosti i sa hrvatske i sa srpske strane, iako dobar deo radikalnog tela niti je želio niti je video uspeh, uz posredovanje misije UNTAES-a uspeli smo. U svemu tome SDSS je bio bitan šraf i kotačić i jedno od priznanja koje smo dobili je i ono od tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana za uspešan doprinos mirnoj reintegraciji – podsetio je Rkman.