Strah od branitelja pobedio. Otkazan festival ojkače u Petrinji

Nakon pritisaka braniteljskih organizacija brojni učesnici otkazali su svoj nastup na 3. Festivalu ojkače u Petrinji što je organizatore nateralo da otkažu manifestaciju koja je trebalo da bude održana 25. avgusta.

Nikola Milojević 24.08.2018.
Ojkača Petrinja otkazan festival ojkače

- Koordinacija udruženja proisteklih iz rata, koja godinama ometa održavanje Festivala ojkače u Petrinji, ovog puta je uspela u potpunosti da pokvari ozračje oko festivala, tako da je Organizacioni odbor festivala bio prisiljen doneti odluku o odgađanju manifestacije do početka novembra, kada će se ponovo organizovati - saopšteno je danas iz Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Preplašeni i učesnici i gosti

- Na 3. Festival ojkače, bilo je prijavljeno 13 grupa izvođača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Odmah nakon istupa ratnih veterana u javnosti, kada su manje-više neuvijenim pretnjama zatražili da se festival premesti na drugu lokaciju, dolazak na festival otkazale su dve grupe iz Srbije, a do danas ih je otkazalo još deset, tako da je organizacija festivala postala nemoguća. Članovi Organizacijskog odbora, pokušali su da ohrabre petrinjske Srbe i članove SKD “Prosvjeta” da dođu na festival i iskažu građansku hrabrost u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa, ali su ljudi toliko preplašeni da su masovno otkazali dolazak – kažu u Prosvjeti.

Oba prijašnja festivala pratile su provokacije i pretnje petrinjskih ratnih veterana, a 2016. je kamenovan automobil učesnika iz BIH. Organizatori festivala lično su napadani, a grupa od 10 do 15 mladića su ranijih godina provocirali i napadali učesnike te pevali i mahali zastavom koja je korištena za vreme NDH.

- Na 1. festivalu učestvovalo je 20 grupa, dok je godinu kasnije broj pevačkih, folklornih i muzičkih grupa smanjen na 15. Pet grupa iz BiH i Srbije i jedno Kulturno-umjetničko društvo s dečjom sekcijom, otkazali su nastup, pa se 2017. festival nije ni organizirao. Tragično je da se u Republici Hrvatskoj 23 godine nakon rata, moraju otkazivati ovakve manifestacije zbog šovinističkih ispada pojedinaca, koji se stavljaju iznad zakona i daju sebi za pravo određivati ko je podoban učestvovati u kulturnom životu Petrinje, a kome je to zabranjeno. Festival ojkače je posledica velikog entuzijazma članova SKD Prosvjeta petrinjskog kraja i njihove ljubavi za očuvanjem tradicije i običaja srpskog naroda na prostorima Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Potkozarja – poručili su iz Prosvjete.

SKD Prosvjeta i SNV uputili su pre nekoliko dana pismo Unesko-u sa apelom za podršku i zaštitu ove manifestacije koja čuva ojkaču uvrštenu na spisak ugrožene nematerijalne svetske baštine.