Zakazan sastanak lokalnih samouprava Srbije i Hrvatske u cilju zajedničkog napretka

Predstavnici lokalnih samouprava na jesen će na mini samitu razmatrati poboljšanje međusobne saradnje kada je u pitanju prevencija elementarnih nepogoda, ali i mogućnostima ekonomske, prekogranične i kulturne saradnje.

Nikola Milojević 10.08.2018.
Osijek Ivica Vrkić Ivan Bošnjak Srđan Jeremić

U Osijeku je 9. avgusta održan sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Ivica Vrkić, državni sekretar u ministarstvu uprave Republike Srbije Ivan Bošnjak i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, a na kojem je dogovorena konferencija na kojoj bi 28. septembra u Osijeku trebalo da učestvuju gradonačelnici i predsednici opština iz srpskih i hrvatskih regiona koje se naslanjaju na Dunav, Savu i Dravu. Sastanak će biti organizovan pod pokroviteljstvom Programa Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), a u cilju razvoja bilateralne saradnje na mikro nivou.

Ovaj mini samit zamišljen je na način da se u prepodnevnim satima održi sastanak o prevenciji i povećanju otpornosti u odnosu na vanredne situacije i elementarne nepogode. Popodne bi bilo rezervisano za predstavljanje daljih mogućnosti programa prekogranične saradnje u programima Evropske unije.

Međusobna saradnja je jedino rešenje

UNDP već sada ima projekat koji se odnosi na postupanje lokalnih samouprava tokom elementarnih nepogoda što je od izuzetne važnosti za obe države, a u drugom delu sastanka biće razmotrene mogućnosti ekonomske saradnje, održivog razvoja lokalnih zajednica, kulturne saradnje i svemu onome drugom što spaja dve države.

- Mislimo da je ovo jedini trajan i održiv način za održavanje, kako dobrosusedskih odnosa, tako i samih lokalnih samouprava duž obala naših reka, kao i mogućnost da se usklade i harmonizuju interesi na lonalnom nivou i kao takvi usmere ka izvorima sredstava koji su nam na raspolaganju. Imamo mogućnost da kroz zajedničke projekte unapredimo život naših građana u ovim pograničnim područjima što će pre svega biti od interesa za srpsku manjinu ovde, ali i hrvatsku manjinu u Srbiji – kaže državni sekretar Ivan Bošnjak koji je i kopredsedavajući Mešovitog međudržavog odbora Srbije i Hrvatske.

Pored lokalnih samouprava organizatori sastanka pokušaće da uključe i zainteresovana ministarstva dve države i razvojne agencije kako bi zajednički osmislili mogućnosti za dalju ekonomsku saradnju.

„Bilo je i gorih situacija u odnosima dve države“

Vest o mogućem održavanju ovakvog sastanka dolazi u vreme kada su novinski naslovi prepuni svega lošeg što se događa u odnosima između dve države, a za koje brojni analitičari tvrde da nikada nisu bili gori.

- Ne bih se složio s ocenom da su odnosi nikad gori jer su u prošlosti postojale i brojne lošije situacije. U svim tim naslovima provejava da se ne možemo najbolje složiti oko prošlosti što nam ostaje da kroz dijalog i dalje razmatramo, ali ako želimo da i mi i naša deca ostanemo na ovim prostorima onda moramo pokušati da što bolje i kvalitetnije sarađujemo. I drugi su prolazili kroz negativna istorijska iskustva, a danas i te kako znaju da sarađuju i da zajednički usmeravaju svoje narode u pozitivnom smeru – smatra Ivan Bošnjak.