Besplatne čitanke iz srpskog jezika za srednjoškolce

Nova školska godina počela je danas, a uz pomoć Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Zajedničko veće opština nabavilo je čitanke za prvi i drugi razred srednje škole.

Jadranka Jaćimović 07.09.2020.
model A dodela čitanki ZVO knjige

Mnogo toga je drugačije u školskoj 2020/2021. godini koja je počela danas. Učenici i prosvetni radnici suočeni su sa novim pravilima ponašanja vezanim za provođenje i pohađanje nastave. Sve škole morale su, u epidemiološkoj krizi izazvanoj virusom Korona obezbediti uslove i uskladiti svoj rad sa uputstvima nadležnih institucija.

U školske klupe u Hrvatskoj selo je oko 460.000 đaka, a niko nije siguran kako će funkcionisati prosvetni rad opterećen epidemiološkim merama. Uz prisutnu zabrinutost, đaci su jutros ipak otišli u svoje škole, pod medicinskim maskama, izmerene telesne temperature uz fizičku distancu i dezinfekciju ruku preuzeli su rasporede časova.

Nakon brojnih akcija kojima su za osnovne škole nabavljene radne sveske, školske torbe i školski pribor, Zajedničko veće opština nije zaboravilo ni srednjoškolce. U petak, 4. septembra u ovoj instituciji uručeni su udžbenici srpskog jezika za učenike prvih i drugih razreda u svim srednjim školama sa područja Vukovrasko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava održava po modelu „A“.

Čitanke su voditeljima nastave na srpskom jeziku iz pet škola uručili predsednik Srđan Jeremić i predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović. Poklonjeno je 270 čitanki, koje su kupljene zahvaljujući nastavku saradnje sa Ministarstvom spoljnih poslova-Upravom za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Republike Srbije koje je za ovu namenu izdvojilo 300.000 dinara.

- Nakon što su nam sredstva odobrena kupili smo čitanke za svu našu decu u svih pet srednjih škola. Želimo da pomognemo roditeljima i olakšamo im finansijsku situaciju u trenutku kada deca polaze u srednju školu. S druge strane želimo da afirmišemo model „A“ kao najpopularniji i koji je po nama najznačajniji model obrazovanja pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj. Zato ćemo već naredne godine nastojati da ovu akciju proširimo kako bi bila i veća i konkretnija – rekao je Jeremić.

Predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović istakla je zadovoljstvo saradnjom sa srednjim školama i rezultatima rada. Kao jedna od autora Čitanki iz srpskog jezika za srednje škole napominje da je reč o izdanju koje će sledeće godine bitno dorađeno i usklađeno sa novim kurikulumom. Napominje da je veoma važno da se što pre reši problem prevođenja ostalih udžbenika za srednje škole.

- Prvo izdanje Čitanki bilo je 2016. godine i tada smo ih na početku školske podelili svim srednjoškolcima. To je bio projekat „Čitanka u ruke svakom srednjoškolcu“, kako smo u razgovoru sa profesorima dobili informaciju da su te čitanke od upotrebe pohabane i da je potrebno podeliti nove, odlučili smo se za ovaj projekat. U planu je dorada udžbenika za srpski jezik za gimnazije i srednje stručne škole, na tome se već radi i očekujem da će biti odštampani za sledeću školsku godinu. Nažalost za srednje škole imamo na srpskom jeziku prevedena samo tri naslova, a to su Matematika, Politika i privreda i Psihologija. To svakako ne zadovoljava srpsku zajednicu, jer imamo pravo na obrazovanje na srpskom jeziku i pismu i potrebno je da udžbenici kao jedan od prioritetnih nastavnih sredstava budu takođe na srpskom jeziku i pismu. Zato moramo biti agresivniji sa zahtevom da Ministarstvo konačno odobri sredstva da se prevedu svi udžbenici za srednje škole – ističe Milica Stojanović.

Na istoku Hrvatske u osnovnim i srednjim školama u nastavi na srpskom jeziku radi više od 400 nastavnika i profesora. To u Zajedničkom veću opština smatraju bogatstvom, ali i snagom u procesu borbe za opstanak i unapređenje manjinskog obrazovanja i zaštite prosvetne autonomije te po tom pitanju najavljuju još intenzivniji rad.

Sve je manje srednjoškolaca koji nastavu pohađaju po modelu „A“, jedini izuzetak Tehnička škola

Zbog demografske situacije sve je manje učenika, a samim tim i onih koji školovanje upisuju po modelu „A“. Odlazak stanovnika, posebno sa istoka Hrvatske, ostavlja dubok trag u školskim klupama. Brojke su ove školske godine takve da veoma zabrinjavaju sve koji prepoznaju značaj obrazovanja na maternjem jeziku i pismu. Voditeljka nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Gimnaziji Vukovar Anđelka Savić kaže da je ove godine zbog malog broja učenika ukinut jedan smer.

- Nažalost situacija je teška, u prvom razredu imamo samo 17 učenika, a ništa bolje nije ni u drugom razredu. Broj učenika opada i ove godine smo izgubili jezički smer. Upisano je 4 učenika, ali verovatno zato što ih je tako malo prebacili su se u opšti smer. Zato su ovakve akcije kao što su besplatnu udžbenici jako poželjne, svaka je donacija, bez obzira kolika ona bila, u ovim teškim i kriznim vremenima dobra. Inače ZVO nama izlazi stalno u susret i kako najavljuju organizovaće i druženja sa matičnom državom što je po meni jako dobar potez - rekla je Anđelka Savić iz Gimnazije Vukovar.

model A dodela čitanki ZVO

U Ekonomskoj školi Vukovar takođe se beleži pad broja učenika.

- U prvi razred ove školske godine upisali smo 28 učenika i nismo zadovoljni, jer to je u odnosu na prošlu godinu pad od 10 učenika. Od 225 učenika koliko ih je u školi gotovo polovina ih je u nastavi na srpskom jeziku i pismu – rekla je voditeljka nastave na srpskom jeziku u Ekonomskoj školi Vukovar Rada Hadžić.

Sve je manje i ekonomista u Srednjoj školi Dalj gde se sve više učenika opredeljuje za model „C“ zato je tvrdi školska nadzornica i savetnica za srpski jezik i profesorka u Srednjoj školi Dalj Jadranka Radošević neophodna intenzivnija podrška manjinskom obrazovanju pripadnika srpske zajednice.

- Nažalost u školi je ove godine mali broj učenika, ukupno je u Ekonomskoj školi 7 učenika koji idu po „A“ modelu , dok ih je po prvi put više u poljoprivrednoj gde učenici idu po „C“ modelu . Besplatni udžbenici su zaista važni, jer to je i učenicima i roditeljima koji su uglavnom nezaposleni velika pomoć. Lepe su i ostale aktivnosti u kojima smo učestvovali, samo da prođe ova pošast pa da možemo i da putujemo. Najlepše nam je bilo putovanje u Beograd i brojni sadržaji koji su bili besplatni - izjavila je Jadranka Radošević.

Jedina dobra informacija o broju upisanih učenika u srednje škole na istoku Hrvatske dolazi iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ Vukovar.

- Mi smo ove godine upisali 131 učenika od toga ih je 58 u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To je u poslednjih deset godina drugi rezultat. Roditelji i učenici prepoznali su rad naše škole i projekte koje smo radili, obnovu škole i odluku našeg resornog ministarstva da smo najbolja stručna škola u Vukovarsko-sremskoj županiji, a četvrta škola u regionu Slavonije i Baranje. U poslednjih nekoliko godina ZVO zaista radi na popularizaciji nastave po modelu „A“, a jedna od akcija je i podela udžbenika za učenike prvih i drugih razreda. Sve takve akcije pomažu roditeljima koji su u teškoj materijalnoj situaciji pogotovo na ovom području te imaju mogućnost da deca pohađaju nastavu i za to imaju obezbeđene udžbenike – rekao je direktor Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara Đorđe Lukić.