Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u Vukovaru pozvao na jedinstvo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravio je 9. maja u Dalju i Vukovaru gde je posetio Saborni hram svetog Nikole i Srpski dom.

Jadranka Jaćimović 10.05.2021.
Miloš Vučević tekst

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je 9.maja istok Hrvatske. Nakon jutarnje liturgije u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini obišao je u pratnji episkopa osečkopoljskog i baranjskog g. Heruvima Saborni hram svetog Nikole i Srpski dom u Vukovaru.

- Svaka poseta iz Republike Srbije veliko je okrepljenje i snaga našem narodu, celoj zajednici, srpskim institucijama i političkim predstavnicima na ovim prostorima. Svi oni se neumorno trude da čuvaju našu kulturu, tradiciju i veru u zakonskim okvirima koje je propisala Republika Hrvatska. Njihova borba i trud su neprocenjivi, zajedno sa crkvom pokušavaju da izgrade jedinstvo iz kojeg će sijati snaga našeg naroda na ovim prostorima. Matična država je sa nama poslednjih godina i trudi se da pokaže svoju ljubav i brigu za ove prostore u okvirima civilizacijskih normi i evropskih tekovina. Nikoga ne ugrožavajući, već šireći multikulturalni pristup svemu što činimo i radimo na ovim prostorima. U ovom je gradu mnoštvo naših objekata koji svedoče o snazi naše zajednice kako u Vukovaru tako i širom ovog prostora – izjavio je episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim.

Obnova Srpskog doma započeta je pre dve godine, a Vlada Republike Srbije i Grad Novi Sad donirali su milion evra.

- Izuzetno sam zadovoljan što vidim da je ono što je započeto pre dve godine završeno. Zgrada srpskog doma ponos je svih Srba ovde, ali trebalo bi da bude ponos grada Vukovara i cele Hrvatske. Ponosan sam i na reči zahvalnosti naših sunarodnjaka prema Vladi Republike Srbije zbog pomoći za obnovu hrama i Srpskog doma, ali ne samo za investicije u Vukovaru nego i na svim područjima gde žive Srbi. Republika Srbija izdvojila je milion evra za podršku ovom projektu – izjavio je Vučević koji se osvrnuo i na incident u Borovu te na nepoštovanje zakona kada je u pitanju službena upotreba ćirilice u Vukovaru.

- Ono što želim da istaknem i što je jedan od ključnih razloga zašto sam danas najviše ovde je ono što se desilo na Vaskrs u Borovu. Mislim da je to slika koja ne treba nikome, ni Srbima ni Hrvatima. To se ne radi, a kada to još uradite na Vaskrs to je jako ružna poruka. Dobro je da je srpska zajednica ostala mirna. Mi dolazimo iz grada gde pored srpskog jezika u ravnopravnoj upotrebi ima još četiri jezika, ja i dalje ne razumem šta je problem sa ćirilicom u Vukovaru. Ne mogu da shvatim koga ona plaši i uznemirava. Mislimo da u skladu sa hrvatskim zakonima i evropskom regulativom Srbi moraju da imaju pravo da službeno upotrebljavaju svoj jezik i pismo. Neka se primene samo hrvatski zakoni i ne mora ništa više od toga – kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekavši da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja jedne države nego da pomogne u stvaranju boljih uslova za život svih građana, pozvao Srbe na jedinstvo.

Miloš Vučević

- Želimo da srpska zajednica bude jedinstvena. Pozivam sve političke predstavnike Srba da budu jedinstveni na korist srpskog naroda i Republike Hrvatske. Verujem da će srpska zajednica znati da na predstojećim lokalnim izborima izabere svoje najbolje predstavnike i da ćemo moći da surađujemo.

Podrška matične države veoma značajna za Srbe u Vukovaru

Vučevića su u Vukovaru dočekali politički predstavnici Srba među kojima i aktuelni kandidati na predstojećim lokalnim izborima predsednik ZVO i kandidat za dožupana u Vukovarsko-sremskoj županiji Srđan Jeremić, predsednik vukovarskog SDSS-a i kandidat za zamenika gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov koja je nositeljka liste za županijsku skupštinu.

- Srpski dom je ponos za našu zajednicu, mi očekujemo da on postane secište Srba ne samo iz Vukovaru nego sa područja cele Vukovarsko-sremske županije. Pomoć i podrška koju smo danas čuli veoma je značajna s obzirom na sva dešavanja u zadnjih nekoliko dana, ali i unazad poslednjih godina. Ovakve geste Vlade Republike Srbije i gradonačelnika Novog Sada su za srpsku zajednicu ohrabrujuće, jer je za Srbe sa istoka Hrvatske veoma značajna povezanost sa svojom matičnom zemljom – izjavila je Dragana Jeckov.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić podsetio je da je Grad Novi Sad pre dve godine potpisao sporazum o saradnji sa Zajedničkim većem opština te da je podrška Republike Srbije snažnija nego ikada.

- Drago mi je da danas mogu da kažem da smo od svih instanci vlasti iz Republike Srbije dobili u proteklih nekoliko godina znatno veća sredstva. Današnji dolazak gospodina Vučevića kao gradonačelnika Novog Sada, ali i potpredsednika Srpske napredne stranke govore u prilog očuvanja zajedništva i jedinstva Srba na ovom području. Mi kao kandidati SDSS-a koji okupljaju i pokušavaju da homogenizuju našu zajednicu zahvalni smo mu na tome i naravno da ćemo dobru, uspešnu, kvalitetnu i sadržajnu saradnju nastaviti da održavamo i u vremenu nakon izbora – rekao je Jeremić.

Izgradnja još čvršćih veza Srba sa područja grada Vukovara i matične države, ali i boljih odnosa sa većinskim narodom istakao je i predsednik vukovarskog SDSS-a i kandidat za gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar.

- Danas kada pravoslavni vernici i srpska zajednica proslavlja mladi Vaskrs i Dan pobede nad fašizmom ova poseta ima posebnu simboliku. Uvek smo znali prepoznati dobre projekte i pronaći dobar smer u kojem će srpska zajednica ići. Mi kao predstavnici lokalne zajednice i kandidati SDSS-a gradićemo most između matične zemlje i našeg naroda. Mi u gradu Vukovaru bićemo u narednom period jedni od najaktivnijih učesnika u izgradnji tog mosta sa matičnom zemljom, ali i sa većinskim narodom sa kojim živimo – rekao je Kolar.

Nakon Sabornog hrama i Srpskog doma delegacija grada Novog Sada obišla je i Fudbalski klub Vuteks-Sloga iz Vukovara čije je rad takođe pomognut sredstvima Republike Srbije.