Malo ko zna da u Slavoniji, pored one u Jasenovcu, postoji još jedna ploča sa pozdravom „za dom spremni“

U mestu Cerić nedaleko od Vinkovaca ploča sa ustaškim pozdravom „za dom spremni“ stoji od 2015. godine.

Ploča za dom spremni Cerić
Foto: srbi.hr

Ovog i proteklog vikenda održane su čak tri komemoracije u Jasenovcu, a Jevreji, Srbi i antifašisti, naveli su da bojkotuju zvaničnu komemoraciju zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju ustaštva, ustaških simbola i pozdrava „za dom spremni“.

I danas su, pre početka državne komemoracije, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao pripadnici HOS-a u samom naselju Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav „za dom spremni“, javio je portal index.hr.

Veliku prašinu poslednjih godina podigla je ploča sa ovim pozdravom postavljena u samom mestu Jasenovac, nekoliko kilometara od memorijalnog centra. Ploča je podignuta u čast poginulim pripadnicima HOS-a, ali ono što je na njoj bilo najspornije bio je upravo ovaj ustaški pozdrav koji sve narode stradale na području NDH podseća na strahote koje su proživeli pod pozdravom „za dom spremni“.

Kasnije je kompromisno ova ploča iz Jasenovca premeštena dvadesetak kilometara dalje u Novsku i to vrlo blizu devastiranog partizanskog spomenika i groblja.

Pripadnici HOS-a najavili su tada da će i u drugim mestima postavljati ploče sa ovim sloganom, međutim malo ko zna da jedna ovakva ploča već postoji. Na ulasku u selo Cerić u opštini Nuštar na putu iz Vinkovaca još je 2015. godine postavljeno spomen obeležje sa spornim pozdravom.

Ploča za dom spremni Cerić Nuštar
Foto: srbi.hr

Ploču su na tom mestu postavili članovi HOS-a i HSP-a opštine Nuštar u okviru Dana opštine Nuštar, koji su trajali od drugog do petog oktobra 2015., u znak sećanja na drugi oktobar 1991. kada je u Ceriću poginulo 9 pripadnika HOS-a i dva pripadnika vojske iz ovog mesta.

Kako se u video prilogu koji je postavljen na zvanični Jutjub kanal opštine Nuštar može videti, vence su tada položili i predstavnici opštine Nuštar, grada Vinkovaca kao i same Vukovarsko-sremske županije.