Rascvetana priča iz Borova

Već dvanaest godina u Borovu traje akcija „Cvet po cvet cvetored“. Od proleća pa sve do jeseni meštani uređuju dvorišta, balkone i tako čitavo mesto čine lepšim.

Jadranka Jaćimović 07.08.2020.
Desa Jankov i Ilinka Savičić Cvet po cvet cvetored

Kada je pre petnaest godina u Borovu osnovano Udruženje Plavi Dunav cilj je bio okupiti članove koji će zajedničkim radom uticati na očuvanje okoline, negovanje tradicije i običaja te pomoći unapređenju turizma u opštini Borovo. Od tada pa sve do danas brojne aktivnosti ovog udruženja osmišljene su kako bi u skladu sa ciljevima obogatili i ulepšali život Borovčana.

Mnogo je aktivnosti i manifestacija koje organizuju tokom cele godine, a jedna koja je pokrenuta ubrzo nakon osnivanja „Plavog Dunava“ već dvanaest godina ulepšava Borovo i spaja ljubitelje cveća, reč je o akciji „Cvet po cvet cvetored“.

- Organizujemo mnoge manifestacije to su obeležavanje Badnjaka i Vrbice, „Tucijada“ za Vaskrs, „Borovski vašar“, međunarodna Dunavska regata te izlet krajem godine. „Cvet po cvet cvetored“ traje od proleća pa do kraja godine, cilj je da žitelji Borova ulepšaju prvo svoj životni prostor, a time i Borovo. Ljudi se rado odazivaju i ja im se ovim putem zahvaljujem, divno je što su deo ove akcije – govori predsednica Udruženja „Plavi Dunav“ Desa Jankov.

Već od ranog proleća i prvog cvetanja članovi udruženja obilaze sve koji su se uključili u ovu lepu akciju te fotografišu šarene balkone i dvorišta. Na kraju svake godine organizuju i prigodan program kao završno dešavanje na kojem prikažu fotografije odnosno rezultate rada i veliki trud učesnika.

U znak zahvalnosti sve učesnike nagrade poklon bonom u iznosu od 50 kuna koji mogu da potroše u lokalnoj cvećari. Na ovaj način Plavi Dunav želi da ukaže na značaj akcije„Cvet po cvet cvetored“ i zahvale se svima koji su u nju uključeni.

U pratnji predsednice udruženja obišli smo tri cvetnjaka koje svakodnevno uređuju i sa puno ljubavi održavaju vredne Borovčanke. Gordana Knežević dugogodišnja je članica udruženja, a njeno dvorište svakoga ostavlja bez daha. Poput bajkovite priče nakon što otvorite kapiju zaslepi vas prelepo šarenilo latica, puno lepih detalja i planski složenih aranžmana.

Gordana Knežević Cvet po cvet cvetored

Gordana Knežević

- To je samo ljubav, jer potrebno je puno odricanja slobodnog vremena i pažnje prema cveću. Svaki dan pričam i družim se sa cvećem pogotovo u jutarnjim časovima, ali i veče zahteva rad, potrebno je zalivati, otkidati suve izdanke. Uglavnom radim svaki dan po sat-dva vremena. Tu je i čišćenje, metla mi je non- stop u ruci. Ljubav prema cveću nasledila sam od moje mame, danas je malo drugačije jer se i vremenski uslovi menjaju pa najviše uzgajam ruže, lijandere i muškatle. U početku sam kupovala pelcere, ali sada ih sama razmnožavam, često i razmenjujem sa drugim ženama – priča nam Gordana Knežević.

Sve više cveća u Borovu

U Glavnoj ulici pronalazimo još jednu oazu mirisa i boja koju još lepšom čini pogled na reku Dunav, to je dvorište Milke Savić. Ova je žena od prvih dana članica udruženja Plavi Dunav i učesnik akcije koju jako voli te uživa u činjenici da se ista razvija i da zbog nje u Borovu svaki dan ima sve više cveća i sve lepših dvorišta.

- Dvanaest godina sam članica i od samog početka učestvujem u ovoj akciji koju zaista volim. Družimo se, radimo sve iz ljubavi, a dobili smo i rezultate jer svake godine Borovo je sve uređenije i drugačije. Sećam se kada smo počinjali, bilo je manje učesnika, a sada gde god se okrenete ugledate cveće. Jako sam sretna što sam u ovom udruženju, jer ono što je na početku bilo malo preraslo je u mnogo više cveća i učesnika. Cvet po cvet cvetored je divna akcija i svakom bih preporučila da se uključi i uživa u rezultatima svog rada - rekla je Milka Savić koja ne smatra da je održavanje cvećnjaka veliki trud, jer sve što radi je iz čistog zadovoljstva.

Milka Savić Cvet po cvet cvetored

Milka Savić

- Ovo je i ljubav i hobi i zanimanje tako da mogu reći da je to za mene samo malo truda, jer sve što radim je sa užitkom. Svaki dan rano ujutro obiđem cveće, zalijem i počupam šta treba, ali stvarno sa velikom ljubavlju i niša mi nije teško.

U cveće se zaljubila u Irskoj

Ljubav prema cveću Ilinka Savičić otkrila je u Irskoj gde je živela dvanaest godina, a nakon povratka u Borovo poželela je da deo te lepote prenese i u svoje dvorište. Na velikom prostoru ispred porodične kuće sada cveta raznovrsno cveće među kojem je najviše ruža.

- Uživam u tome, jako volim da održavam i sređujem dvorište. Svaki se dan bavim cvećem, a sve je počelo pre četiri godine kada sam se vratila iz Irske. To je lepa zemlja sa puno cveća i tamo sam se zaljubila u njega. Sada želim da takva lepota bude i ovde u Borovu. Ovo je jedan hobi koji smiruje i zahvaljujući kome na lep način ispunim slobodno vreme. Uključila sam se u akciju Cvet po cvet cvetored koja je zaista lepo druženje i doprinosi da naše Borovo, koje je i inače lepo, bude još lepše. Sama proizvodim sadnice, pelcere delim i razmenjujem sa ostalim ženama - rekla nam je Ilinka koja živi u delu Borova poznatom kao Savulja.

Ilinka Savičić Cvet po cvet cvetored

Ilinka Savičić

Ove godine u akciji učestvuje čak 30 meštana, a svoj doprinos svake godine daju i Dečiji vrtić „Zlatokosa“, Osnovna škola i Opština Borovo koji veoma aktivno brinu o uređenu životne sredine i tako doprinose lepšem Borovu. Predsednica Jankov ističe da veliku podršku, ne samo finansijsku, udruženje Plavi Dunav dobija od lokalne samouprave koja veoma rado učestvuje u svim aktivnostima udruženja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.