U znak zahvalnosti Rusiji „pedaliraju“ 2.800 kilometara

Nakon polaska na put od 2.800 kilometara biciklima u Moskvu Miroslav Klačar, Vuk Soković i Dražen Kusmuk, članovi Biciklističkog i planinarskog kluba “Javorina” sa Pala, došli su 7.jula, drugog dana puta, u Beli Manastir.

Zoran Popović 09.07.2019.
ekspedicija-hvala-i-slava-rusiji-2019 Miroslav Klačar

Bicikliste Miroslava Klačara, Vuka Slokovića i Dražena Kusmuka u Belom Manastiru je, na preporuku Eparhije Osečkopoljske i baranjske dočekao i logistički pomogao zamenik gradonačelnika i potpredsednik Baranjsko-ruskog društva prijateljstva Predrag Stojanović. U toku večeri gostima se pridružio i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić.

U trenutku kada su stigli na dogovoreno mesto susreta u jedinom baranjskom gradu, a nakon što ih je dobrim delom puta pratila obilna kiša, trojica članova ekspedicije izrazila su želju da se pre večere istuširaju i presvuku u suvu odeću u objektu koji im je domaćin obezbedio za prenoćište. Trojica hrabrih biciklista krenuli su na put za Moskvu u sklopu ekspedicije pod nazivom “Hvala i slava Rusiji 2019” kako bi izrazili zahvalnost ruskom narodu za pomoć koju je pružao i pruža Srbima.

Dnevno prelaze 150 km

Bicikliste Miroslava Klačara, Vuka Sokovića i Dražena Kusmuka, koji su na ovaj nadasve zahtevni put krenuli ispred Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila, ispratili su načelnik opštine Pale Boško Jugović, šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Jugović te članovi porodica, prijatelji i građani. Ako ne bude većih problema put će ukupno trajati 18 dana, a u planu je da dnevno prelaze oko 150 kilometara.

– Planirajući rutu puta želeli smo izbeći Ukrajinu i Belorusiju pa idemo kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Rusiju. Planirano je da 23. jula stignemo u Moskvu u večernjim časovima gde imamo organizovan doček - rekao je vođa puta Miroslav Klačar, inače načelnik policijske stanice na Palama.

Klačar je rekao da se ekspedicija realizuje uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Moskvi pa je i u ovoj prilici zahvalio šefu Predstavništva Dušku Peroviću koji im je nesebično izašao u susret. Klačar je zahvalio i opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Istočni Stari Grad, Skupštini grada Istočno Sarajevo, Olimpijskom centru “Jahorina” te drugim pravnim osobama koji su pomogli u realizaciji ovog nesvakidašnjeg poduhvata. Trojica biciklista sa Pala do sada su imali slična putovanja, a od tih putovanja posebno izdvajaju ono do manastira Hilandar na Svetoj Gori i to u tri navrata, put do Barija u Italiji, te do Rumunije i Češke.

- Mi kroz te naše ekspedicije uvek pokušavamo da ispričamo i neku priču, i to otprilike ima religioznu, patriotsku, sportsku i turističku dimenziju. Tako da mi ustvari u jednom potezu spajamo mnogo toga - kaže Klačar.

Iako su članovi ekspedicije svesni kakva ih sve iskušenja očekuju na putu, kako ističu, to je ništa u odnosu na ono što put simbolizuje, a to je pokazati na simboličan način jedinstvo srpskog i ruskog naroda.

Iskusni biciklisti i alpinisti

Govoreći o ekspediciji “Hvala i slava Rusiji 2019” treba istaći da su biciklisti sa Pala do ovoga putovanja pohodili četiri zemlje. Tokom 2004. godine organizovana je biciklistička ekspedicija do Atine u sklopu obeležavanja dvadeset godina od Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu (1.400 km) te poklonički put do manastira Hilandar na Svetoj gori u tri navrata 2008, 2010. i 2013. godine (1.000 km). U 2012. godini organizovan je poklonički put biciklima do Barija, da bi se poklonili moštima Svetog Nikole (1.550 km), a tokom 2013. godine realizovan je poklonički put biciklima do Jašija, gdje su se poklonili moštima Svete Petke (1.240 km). Biciklisti su organizovali i biciklističku ekspediciju do Terezina, u blizini Praga, te odali počast Gavrilu Principu, Trifku Grabežu i Nedeljku Čabrinoviću, pripadnicima Mlade Bosne (1.250 km).

Iz razgovora sa biciklistima saznali smo da Miroslavu Klačaru, komandiru Policijske stanice Pale, nije prvi put da ide u neku od ekspedicija. Osim što je ljubitelj biciklizma Klačar je ljubitelj i alpinizma, i iza njega je uspešna alpinistička ekspedicija na Mon Blan 2018. godine (4.810 metara). Klačar je inače i bivši dvostruki prvak Republike Srpske u modernim plesovima i učesnik Svetskog prvenstva. Osim toga Klačar se bavi i enigmatikom pa u slobodno vreme objavljuje ukrštenice i rebuse za enigmatske časopise, a član je i Mensa BiH.

Alpinizam nije stran ni Vuku Sokoviću, naprotiv, iza njega su osvojena čak četiri najviša vrha na četiri kontinenta, i to Mek Kinli u Severnoj Americi sa 6.194 m, vrh Akonkagva u Južnoj Americi 6962 m, vrh Kilimandžaro u Africi 5895 m, i Elbrus, najviši europski i kavkaski vrh s 5642 metra visine. Osim spomenutih giganata prirode dva puta je osvojio i Mon Blan. Zanimljivo je da je Vuk pre desetak dana uplovio u bračnu luku te je umesto da, prema očekivanjima supruge ode na medeni mesec, seo na bicikl i krenuo za Moskvu.

Trojica članova Biciklističkog i planinarskog kluba “Javorina” sa Pala kući će se vratiti avionom.