Vanredni lokalni izbori u Lici, Ogulinu i Iloku

U nedelju su održani vanredni lokalni izbori za izbor članova Županijske skupštine Ličko-senjske županije, kao i za članove gradskih veća u Iloku i Ogulinu te članove Opštinskog veća u Davoru.

Nikola Milojević 11.03.2019.
Izbori u Lici

Pobedu na izborima za županijsku skupštinu u Lici odneo je HDZ sa koalicionim partnerima uzevši 35,42 odsto glasova ispred dosadašnjeg župana i bivšeg člana ove stranke Darka Milinovića koji je završio na drugom mestu sa 20,43 odsto glasova onih koji su izažli na izbore.

Srpsku zajednicu u županiji Ličko-senjskoj i dalje će predstavljati Samostalna demokratska srpska stranka koja je na izborima dobila 1.156 glasova odnosno 5,36 odsto od ukupnog broja glasača koji su izašli na izbore. SDSS će imati dva većnika u županijskoj skupštini koliko je imao i u ranijem sazivu.

Kako će izgledati skupštinska većina videće se tek prilikom konstituisanja Županijske skupštine, ali je činjenica da SDSS nikada do sada nije učestvovao u njoj pa je pitanje hoće li tako biti i ovoga puta. HDZ je gotovo po pravilu bio najdominantnija politička opcija i samostalno odlučivao o svemu, ali je  postizborna matematika sada nešto drugačija i ostaje da se vidi kako će stvari izgledati u županijskoj većnici teritorijalno najveće županije u Hrvatskoj, ali i županije sa najmanjim brojem stanovnika.

Nosilac liste SDSS-a Milan Uzelac ističe da je zadovoljan ostvarenim rezultatom.

- Sveukupna izlaznost je bila manja, ali mi smo uspeli da ponovimo rezultat sa prošlih lokalnih izbora čime smo izuzetno zadovoljni. HDZ ima 14 mandata i sada može da bira sa kim će formirati skupštinsku većinu. Mi ćemo se u svakom slučaju boriti za bolji položaj naših ljudi, asfalitiranje, zdravstvene usluge i sve ono drugo što je od interesa za srpsku zajednicu – rekao je za naš portal Milan Uzelac koji je i zamenik načelnika u opštini Udbina.

U Županijsku skupštinu ušli su još i HSP sa 17,15 odsto glasova, kao i lista grupe birača čiji nositelj je bio Ante Dabo. Cenzus nisu prešli SDP, Živi zid, HSLS-HNS kao ni lista stranke Milana Bandića.

Na izborima u Ogulinu u Karlovačkoj županiji pobedio je SDP sa 46,75 posto glasova ispred HDZ-a koji je osvojio 35,83 posto glasova biračkog tela. U ogulinsko Gradsko veće ulaze još i dve stranke sa srpskim predznakom DSS i SDSS, sa 6,45, odnoso 5,55 odsto glasova. Obe stranke će imati po jednog većnika u novom sazivu gradske skupštine. Jedna lista grupe birača kao ni HNS nisu uspeli da pređu izborni prag za ulazak u gradsku skupštinu. U Ogulinu je glasalo 6.224 birača, odnosno 56,08 odsto onih koji su upisani u biračke spiskove.

Nezavisna lista ponovo pobedila u Iloku

U Iloku je nezavisna lista kojoj je nositeljka bila dosadašnja gradonačelnica Marina Budimir osvojila aposlutnu većinu sa 52,09 odsto glasova. Od ukupno 5.383 upisana glasača, na izbore je izašlo njih 2.741 (50,92 odsto), a nezavisnu listu Marine Budimir zaokružilo je njih 1.408. U budućem sazivu Gradskog veća Iloka sedeće i jedan predstavnik srpske zajednice, a reč je o Jugoslavu Saviću koji je bio četvrti na pobedničkoj kandidacionoj listi.

U ovo gradsko predstavničko telo ušla je i koalicija HDZ-HSLS sa 24,52 odsto glasova, HSS-HKS sa 9,91 odsto glasova kao i stranka Desno čiji je nosilac bio Pero Ćorić sa 6,84 odsto. Daleko od gradskog veća ostali su HSU, SDP, HSP i HNS.