Nova tuča učenika Tehničke škole u Vukovaru

Nova međunacionalna tuča učenika vukovarske tehničke škole sa nastavom na srpskom i hrvatskom jeziku. Ima povređenih i privedenih.

borovo naselje policija tehnička škola
Autobuska stanica nedaleko od Tehničke škole u Borovu naselju

Na parkingu kod pekare, nedaleko od Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, jutros je došlo do masovne tuče. Iz Policijske-uprave Vukovarsko sremske potvrdili su nam tu informaciju, ali nisu mogli da kažu detalje s obzirom na to da je kriminalistička obrada još uvek u toku.

Po svemu sudeći reč je o još jednom međunacionalnom obračunu učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom i srpskom jeziku, a nezvanično saznajemo da su trojica učenika iz nastave na hrvatskom privedena, dok su dvojica učenika iz nastave na srpskom odvedena u bolnicu.

Bili smo danas u Borovu naselju gde se ova škola nalazi i razgovarali sa nekoliko učenika i učenica koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Oni su nam ispričali da su čarke i incidenti počeli jutros oko 6:40 kada su školski autobusi počeli da pristižu na autobusku stanicu udaljenu pedesetak metara od škole.

– Dvojica učenika su bila kod fontane u parku i kada je došao autobus sa Mitnice iz njega je izašao učenik, koji redovno pravi probleme u školi, i pokazivao srednji prst. Nakon toga udario je šamar jednom od naših učenika, a ovaj mu je vratio. Tom dečku su kasnije pretili na prvom odmoru, a kada smo krenuli na veliki odmor u pekaru tada je izbila tuča – kaže jedan od očevidaca.

– Na parkingu kod pekare bilo je njih petnaestak, a iz naše smene bilo je nas malo manje. Tražili su ovog učenika koji je jutros uzvratio šamar tom Hrvatu. Sve nas su našrpicali suzavcem. Imali su teleskop palice, a jednog našeg učenika su udarili tom palicom po ruci. Drugog su srušili i udarili nogom u glavu. Njih dvojicu odveli su u bolnicu. Imali su sigurno pet-šest tih palica. Oni te palice i suzavce sakrivaju tu kod škole. Svakodnevno nas zezaju i provociraju – dodaje drugi učenik.

Tehničke škole „Nikola Tesla“ međunacionalni incidenti
Tehnička škole „Nikola Tesla“

Učenici tvrde da su pretnje i međunacionalne provokacije počele odmah od ponedeljka. Bio je to ujedno dan kada su ponovo počeli da idu u školu nakon što su krajem novembra prebačeni na onlajn oblik nastave.

– Taj koji je jutros napao naše učenike i juče je udario šamar jednom našem učeniku, ali mu ovaj nije vratio pa je sve prošlo bez veće tuče. Juče je posle škole dok smo čekali autobus pretio još jednom učeniku trećeg razreda. On napada svakoga ko je Srbin. Napada i devojčice iz hrvatske smene ako se slučajno fotografišu na društvenim mrežama sa nekim ko je srpske nacionalnosti, optužuju ih da su izdajnice i slično – govori jedna učenica koje ja takođe bila u grupi koja je danas napadnuta.

Nije prvi incident, učenici se plaše

Međunacionalne tuče u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Vukovaru postale su sve češća pojava unazad nekoliko godina, kao i međunacionalne odnosno navijačke tuče u samom gradu. Poslednja od njih, koja je povezana sa ovom školom, dogodila se u oktobru prošle godine kada su se na društvenim mrežama pojavili i video snimci, a uhapšeno je tada sedam aktera.

Napadnut učenik srpske smene Tehničke škole u Vukovaru
Poslednji napad BBB Vukovar samo je jedan u nizu incidenata
Masovna međunacionalna tučnjava u Vukovaru

Prema rečima učenika najveće probleme u školi prave učenici koji su pripadnici vukovarskog ogranka navijača zagrebačkog Dinama.

– Neki od njih su maloletni, neki su punoletni, ali oni su faktično navijači. Na stranicama te navijačke grupe možete videti njihove fotografije. Pod maskama su, ali mi ih sve prepoznajemo. Neki profesori iz škole ih konstantno pravdaju što po meni nema nikakvog smisla. Oni jure Srbe po Vukovaru i odavno su u tim akcijama. Prvi razredi u njima vide uzor pa se i oni moraju dokazivati da bi bili u društvu ovih starijih. Lako ih je prepoznati jer uglavnom nose majice sa navijačkim, ustaškim i nacističkim obeležjima, kao i maske sa oznakama HOS i Za dom spremni – kaže učenik, a njegova koleginica iz razreda dodaje da se svi plaše.

– Kada krenu tuče oni ne biraju hoće li tući dečake ili devojčice. Za njih je samo bitno da si Srbin i da nisi sa njima u društvu. Kada se nešto događa mi se bojimo da izađemo napolje – priča učenica ove škole.

Iz Policije upozoravaju na vršnjačko nasilje

Zbog čestih međunacionalnih incidenata u Vukovaru je poslednjih meseci primetno pojačano prisustvo policijskih vozila. U nedelju je i u Nuštru došlo do masovne tuče u kojoj su učestvovali maloletnici, a ironično je da se upravo danas u Hrvatskoj obeležava Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način skreće pažnja na probleme vršnjačkog nasilja.

– Nasiljem među decom i mladima smatra se svako namerno fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmereno prema deci i mladima od strane njihovih vršnjaka učinjeno s ciljem povređivanja, a koje se, nezavisno od mesta izvršenja, može razlikovati po obliku, težini, intenzitetu i vremenskom trajanju i koje uključuje ponavljanje istog obrasca i održava neravnopravan odnos snaga (jači protiv slabijih ili grupa protiv pojedinca). Deca su nasilna prema drugima iz različitih razloga. Ponekad se sukobljavaju i kako još ne znaju zrelije i umešnije rešiti sukob, posvađaju se, izvređaju ili potuku. Iako je vršnjačko zlostavljanje na prvi pogled slično drugim oblicima agresivnog ponašanja, postoje i neke ključne razlike: vršnjačko zlostavljanje je namerno i na neki način smišljeno, a ne slučajno ponašanje. Cilj je ostvariti nadmoć i kontrolu nad drugim detetom putem telesne ili verbalne agresije. Pod najčešćim oblicima vršnjačkog nasilja se smatra udaranje, šamaranje, naguravanje, čupanje, oduzimanje stvari ili novca, izrugivanje zbog kojeg oblika različitosti, nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina s ciljem izolacije deteta od ostalih učenika i slični oblici ponašanja – podsećaju iz PU Vukovarsko-sremske.